En uvanlig kniv fra
Lars Birkeland
Birkeland er en av de fem store i Louen-kretsen. Du kan se bilder av knivene deres i artikkel om Louen og andre fra Lindesnes.
Den første kniven jeg viser her, er en stor dolk fra Lars Hansen Birkeland (1857-1920) som ikke er typisk for det de fem laget. Bildene jeg viser her, har jeg fått fra eieren, Leon M. Khilchenko i USA.

Med dette tveeggede bladet er den knapt for jaktdolk å regne. Vi må nok plassere den blant kampknivene, men det er vel tvilsomt at den ble laget for noen egentlig bruk.
Slira er vist fra baksiden. Den er enklere enn de vi kjenner fra de store praktstykkene. Sliretrykket er av en type vi kjenner igjen fra både Birkeland og Louen.
Skaftet er også enkelt, rett og uten skjæring.



Nedre slireholk er Louen-gruppens velkjente.



Sliretrykket
Hvem skar trykkplatene som Birkeland brukte?


Samme trykkplater er også brukt i noen kniver fra Lars Birkeland. Da er det satt på en holk øverst, mens Louen selv leverte slirer av denne typen uten øvre holk. Om dette gjelder alltid eller bare noen ganger, vet jeg ikke. Jeg har ikke sett mange nok.
Sliretrykket i Birkelands dolk er av samme slag, selv om det ikke er de samme trykkplatene som er brukt. Her også har vi den spesielle blomsten i trykket på baksiden.
Så da brukte kanskje Birkeland et trykk fra Tarald Louen også da han laget slira til dolken? Eller kanskje han skar det selv. Jeg har ikke bilder av flere trykk å sammenligne med.
Andre Birkeland-kniver



Louen-boka

En liten ting: Knivbildet i boka er speilvendt.
En interessant opplysning i Birkeland-kapitlet er at hans onkel Jacob var en helt usedvanlig dyktig knivsmed, og at han har smidd mange av bladene som Tarald Louen brukte. Og som Elias Louen også brukte? Og Birkeland?
.