Ringlekniv til tvislire


Lengde 21,5 cm.
Det er jo ikke uvanlig at kniv og slire skiller lag. En brukskniv kan bli brukt i verkstedet og aldri satt tilbake i slira. Dette skulle ikke hende med en staskniv, men man vet aldri. For tvisliringer regner Arne Emil med at da disse gikk av moten, ble knivene tatt ut og fortsatte å bli brukt etterpå.
Siden det er så langt mellom dem, må vi gjerne ta til takke med noen eksemplarer i riktig dårlig stand. Men altså ikke hver gang.

Det er 10,6 cm langt og 5 mm tykt.



På enhver gammel kniv må man se ordentlig etter at alle deler er de opprinnelige. Det er de ofte ikke. Hva med denne? Er bladet, jernplaten og endekula de originale?
Det ser sånn ut. Hvis de hadde vært skiftet, måtte det ha blitt gjort på den tiden da slike kniver ennå ble laget, og av de samme personene. På en mye nyere kniv ville det ha trukket ned. På en 1700-tallskniv ville det vel heller blitt regnet som vedlikehold.


Knivfolk flest ser dem bare en og annen av i en museumsmonter, eller på bilder som vi alltid kunne ønske oss større og flere. Det er jo alltids bedre enn ikke noe, men langt fra nok til å lære en kniv ordentlig å kjenne.
Små bilder kan fungere helt fint for dem som eier kniven eller som har et ganske likt eksemplar hjemme. I hodet kobler de straks denne kniven med et bilde av sin egen kniv. Er det en detalj som ikke er synlig på bildet, vet de gjerne hvordan den pleier å være laget og tenker ikke mer over det. Den som ikke har noen slik kniv, vet ikke mer enn hva bildet viser.
Se for eksempel på de to første bildene av denne kniven. Kan du se om holkene er støpt eller loddet av en plate? Hvis det ikke står noe om det i teksten, og du ikke vet at på slike kniver er de alltid (?) loddet og gravert, kan du bare gå der og lure. Det samme gjelder en kniv i en monter, som du ikke kan se baksiden på.

.