17. juni 2007
Litt om Odde og Frisenberg
Når vi er riktig heldige, er kniver fra Johannes Odde signert J.J. ODDE. Da slipper vi videre diskusjoner om kniven heller er skåret av Lars Prestmoen eller av en av de andre, hvor bare noen av kandidatene er kjent ved navn. Men så heldig å finne en signatur, er vi vanligvis ikke.
På disse bildene viser jeg bare én kniv. Den er uten knivmakersignatur. Jeg regner den likevel som en relativt sikker Odde.
Odde flyttet på seg en hel del. I følge Magne Rugsveen kom han til Trondheim mellom 1862 og 1864. Han flyttet til Oslo mellom 1877 og 1880. I 1885 er han på plass på Lillehammer.
Noen år etter, i 1888, deltok Lillehammer-gullsmeden Julius Frisenberg på utstilling i København, med kniver som han i katalogen opplyser er skåret av Odde.
Jeg antar at kniven på bildene her er av det slaget som Frisenberg deltok med i København. Kanskje akkurat dette eksemplaret var med i 1888. Jeg kjøpte kniven fra Wisconsin, USA. Selgeren visste ikke noe om den.
Fra 1890 var Odde tilknyttet G. Larsens pipefabrikk på Lillehammer. Jeg vet ikke om dette betyr at han ikke lenger også skar for Frisenberg. Kanskje han skar for Frisenberg og for egen regning (med signatur J.J. ODDE) bare før 1890.
Den som har pent utskårne Lillehammer-kniver, bør nok gå over dem igjen og se om de kan gi noe slags svar på f.eks. disse punktene:
- Om Odde skar for noen som helst andre enn Larsen etter 1890.
- Om Odde fra han kom til Lillehammer og til 1890 skar bare for Frisenberg, og noen for seg selv med Odde-signatur.
- Om alle avanserte kniver med Frisenberg-signatur på bladet er skåret av Odde.
(Bildene: Bladet er stemplet J.F., og skaftholken 13 1/4 I.F.)
Bladet i denne kniven er av vanlig Eskilstuna-type, uten at det dermed er sikkert at det kom fra Sverige. Når et blad (som han neppe noen gang laget selv) er stemplet J.F., må vi gå ut fra at kniven er laget for Frisenberg og solgt i hans forretning. Løse, signerte holker var nok derimot en ordinær vare i vanlig salg.
Litt mer om Frisenberg
J
Til hundreårsjubileet i 1968 kom det et lite jubileumsskriv (Hallvard Halvorsen: Gullsmedfirmaet J. Frisenberg 1868-1968). Der står det at Frisenberg i 1878 annonserte et stort utvalg tollekniver til kr 1,00, kr 1,20, kr 1,50, kr 2, kr 3, kr 4, kr 5 og kr 6. Altså hele åtte forskjellige priser. Dette betyr nok at mange av Lillehammer-knivene vi regner er fra G. Larsen, i stedet er fra Frisenberg.
En Frisenberg-holk kan være laget for G. Larsen, men den kan også sitte i en kniv som ble solgt av Frisenberg selv. Solgte G. Larsen i det hele tatt kniver uten G.L.-signatur noe sted?
Annonsen fra 1878 er for tidlig til at Odde kan ha hatt noe med knivene å gjøre, men den dyre sekskronerskniven var nok pent utskåret. Så spørs det hvem det kan ha vært som skar den. Er det likevel Odde mens han bodde i Oslo?
(Bildene: Hun har stråhatt med nydelig skåret stråmønster. Den ene siden er dekket av en strutsefjær. Se det fine hakebåndet med sløyfe.)
Damehoder på kniver er det ikke mange av. Jeg synes det virker som om kniven på disse bildene har hode skåret etter levende modell. Det viser ikke den dramatiske vikingkvinnen vi ellers kunne ha ventet, men en pen, borgerlig frue fra samtiden. Kanskje hodet til og med er skåret etter modell av Frisenbergs kone, Kunigunde, født i København i 1839?
Dette var bare en start. Siden skal jeg fortelle litt om knivene Odde laget da han var i Trondheim. Og i Oslo!