18. juli 2007



En staselig Blikstad


Jeg har samlet en god del stoff om Trondheims store 1800-talls knivmaker Hakon Blikstad og sønnene hans, og har planer om å lage en større framstilling av dette her på bloggen. Foreløpig legger jeg bare ut bilder av denne kniven fra Arne Aasmundsens fine samling. Den skulle selvfølgelig mye heller vært i samlingen min! En lekker kniv fra øverst til nederst. Klikk på bildene og nyt detaljene.

Kniven har, som vanlig fra Blikstad, skaft og slire skåret i hvalrosstann. Holkene er denne gangen i gull. Gullholker er ikke vanlig på en kniv fra 1800-tallet, uansett knivmaker.

Kniver av dette slaget sitter ofte ikke særlig godt i slira, men denne har en lås av den typen som finnes på mange bra Blikstad'er.

Slike kniver kalles gjerne olavskniver, og iallfall denne som har slaget på Stiklestad illustrert nedover hele slira, der Tore Hund med spydet for alvor tar saken.

Vikingen her er strålende. Noe å huske på for enhver knivmaker som vil prøve seg på disse avanserte sakene, er dette: Da Olav døde på Stiklestad i 1030, var han 34 eller 35 år. Ikke avbild ham som en gammel mann. Heller ikke som altfor pyntelig, men heller som den fæle og brutale og maktglade mannen, som var på sitt første vikingtokt allerede som 11-åring - hvis man altså får til å vise slikt på så liten plass!

















Jeg går ut fra at denne kniven er fra Blikstad senior, altså fra Hakon Napoleon Blikstad (1827-1890).

Begge Blikstads sønner var kirurgiske instrumentmakere som sin far. Det var Carl (1862-?) som videreførte farens forretning en tid etter 1890. Ingvar (1864-1946) etablerte seg et annet sted i Trondheim da han kom tilbake fra Oslo i 1890 etter farens død.

Motivet hjelper oss ikke i dateringen. Så tidlig som i 1859 malte Peter Nicolai Arbo sitt maleri Olav den Helliges død. Bildet (nå i Drammen kunstforening) ble vist i blader og bøker i årene framover, i flere versjoner, og ble kopiert av mange andre. Vår knivmaker har brukt det som direkte forbilde for sliredekoren.

Gullholkene er stemplet HSR 14 K (fra gullsmed Henning Sivertsen Rønning i Trondheim), og må altså være laget før de norske gullstemplene ble endret til 585 i 1892. (Vedtaket om endring ble gjort i 1891. Noen gullsmeder hadde begynt med den nye merkingen allerede i 1883/1884, andre ventet til 1892.)

Bladet er stemplet BLIKSTAD med THRONDHJEM i bue under. Jeg tror Hakon brukte dette stempelet på 1870-tallet og et lite stykke inn på 1880-tallet. Før dette stemplet han THRONDHIEM, og etterpå TRONDHJEM.

Det fine Blikstad-bladet er av den typen vi oftest ser med TRONDHJEM-stempel, og er altså sent til å være stemplet THRONDHJEM. Men i motsetning til et gullstempel er et bladstempel ikke trygt å datere ut fra. Et bladstempel kan bli brukt etter sin vanlige tid, men ikke sølv- og gullstempler, som var lovregulert. Likevel - litt forsinket kan vel også et gullstempel være.

Flere skar kniver for Blikstad. Hvem er mester for denne? Blikstad-kniver er et vrient felt, som så mange knivfelter. Det ender gjerne opp med hva man tror. Etter bladet å dømme burde den være fra begynnelsen av 1880-tallet, og dermed en sikker Hakon Blikstad (men jeg føler meg ikke helt trygg her likevel).