7. juni 2012


Aust-Agder har hatt utallige knivmakere, og mye bra blir laget der nå også. Svært ofte har knivene slire skåret i tradisjonen etter Lars Fredriksen, blad fra smedene i dette området, og enkelt skaft i tre med pent mønster.

Det er kvaliteten mer enn knivtypen som skiller dem. Men Aust-Agder har også kniver som kan kjennes igjen på god avstand. Her om dagen satt vi og så på noen sånne, og jeg tok noen bilder.




Geparder fra Nils og Paul Valle


Nils Valle


Nils Valle (1912-1986) i Gjerstad laget for det meste gjerstadkniv av standard type,  Noen ganger gjorde han mer ut av det og skar akantus også i skaftet, og noen ganger laget han det slaget jeg viser her, med gepardhode. Det er disse gepardene som har gitt ham en spesiell plass.


Blad fra Aslak Ellefsen.







Det store hodet gjør ikke akkurat kniven mer funksjonell, for å si det mildt, men så er dette heller ikke en kniv som blir kjøpt for å brukes. Når vi av og til ser en sånn kniv, er den gjerne som ny.

Det er ikke alle som synes hodet gjør kniven vakker, men det er pent skåret, og det er en uvanlig kniv som frisker opp i raden av gjerstadkniver på veggen. Knivsamlere har alltid likt dem. Alle Aust-Agder-samlere må ha en.




Han skar pen akantus og regnes som en av de gode knivmakerne fra Gjerstad.










Tre geparder til, fra to knivmakere


En stor og en liten kniv fra Nils Valle, og til høyre en enda mindre fra sønnen Paul Valle.

I en konkurranse ville de vel passet best i Åpen klasse: ikke egentlig brukskniver, ikke egentlig staskniver, men kniver som det er gjort noe ekstra ut av.









Kniven i midten har slire med sidesøm.














Den store kniven finnes det flere av enn de små. Den store er også eldre.

Slirene ser ut helt som gjerstadslirer flest, det er skaftene som gjør dem til noe annet.

Bladet til venstre er fra Halvor Mostad (født 1940), Gjerstad. Høyre blad er fra Aslak Ellefsen (1910-2003), stemplet AE på den andre siden.






Nils Valle-geparder med stående og liggende ører.













Alltid hyggelig med signatur:

N. VALLE












For knivsamlere flest er ikke poenget om dette er stor treskjærerkunst eller om hodene gir kniven gode proporsjoner. Det som blir vurdert, er hvor fint eksemplar en kniv er som Nils Valle-kniv betraktet.

Jeg liker disse gepardene veldig godt. Hvis du hører til dem som ikke gjør det, sparer du i det minste en del kroner.




Paul Valle


Paul Valle (født 1945) i Gjerstad har laget en lekker kniv i samme stil som faren. Den største forskjellen er at han har gitt den sølvholker og en sølvring rundt halsen.

Blad: Finn Valle (født 1931), Gjerstad.










Nils Valle-gepard til venstre, og den fra Paul Valle.

Solid tannsett på disse kattene.










Slireskjæring fra de to. Paul Valle øverst.










Gaupe eller gepard?

Da jeg la ut denne artikkelen, kalte jeg disse dyrene gauper. Det var ren sløvhet, for jeg har flere ganger fått vite at de er geparder. Knut Moland var raskt ute med å rette det. Han forteller at Nils Valle presiserte at det var geparder han skar, for dette var dyr han beundret.

Og likevel, knivene kalles ofte gaupekniver, også av folk som vet at det er gepardhoder.




Filigran fra Ludvik Mostad


Ludvik Mostad (1904-1986) i Gjerstad laget staskniver med sølvholker, både glatte og dekorerte. Dekoren er ikke gravering som hos knivmakere flest som har laget staskniv i denne stilen, men vanligvis i filigranteknikk.

Slirene hans finnes både i tre og i lær.









Jeg tok bilder av disse tre. To med slire i lær og en med treslire.

De to venstre bladene er fra Olaf O. Mostad (1912-1982), det til høyre fra Kristian Dalen (1914-1986).










To former for dekor. Til venstre hans velkjente, karakteristiske filigransmønster. Til høyre en mer uvanlig sak, der han har klippet en sølvrose ut av et håndspeil. Han brukte også andre slike deler hentet fra askebegere og andre sølvvarer.




Filigran her også, og rose fra samme håndspeil som den over. Skaftet har rose på toppholken.









Når slirene er i lær, er de ikke alle skåret av Ludvik Mostad selv. Læret på den til høyre er tydeligvis fra Halvor Mostad. Jeg vet ikke om den til venstre er skåret av Ludvik M selv, eller om dette også er noe han har kjøpt.


I likhet med Valles gepardkniver skiller Ludvik Mostads ettertraktede kniver seg ut i en samling Aust-Agder. Der gjør de seg svært godt, særlig i så fine eksemplarer som disse.