.

16. juli 2013Foldekniv fra Gallus?En gammel foldekniv med kraftig krummet enkeltblad og hornplater. Ikke det mest spennende kanskje, selv om den nok er rundt hundre år, hvis det ikke hadde vært for bladstempelet.Stempel: GALLUS

Gallus i Oslo solgte bra med slirekniver, men også noen foldekniver. Jeg har sett et fint eksemplar med mange verktøy, og Gallus-stempel, men denne er den eneste jeg har bilder av.


Alltid bra med et stempel, men betyr det at kniven er laget på Gallus-verkstedet?

Det betyr iallfall at den er solgt i hans forretning, og det er klart at en instrumentmaker som han kunne greie å lage den. Men det hele er ganske usikkert. Kniver kunne bestilles fra andre og større produsenter, med hvilket som helst bladstempel.

Den ser helt ut som slike kniver fra Sheffield, Solingen og USA. I TRIOs katalog er det ikke noen som denne.

Siden vi så sjelden diskuterer foldekniver, har vi ikke norske navn på de enkelte delene på sånne kniver. En litt uvanlig detalj på denne er den skrå avslutningen på "holken" ved bladet (det som ute i verden kalles "bolster"). "Holken" er også uvanlig lang. Kanskje det kan bidra til å identifisere den.


Kniven er det som knivsamlerne ute i verden kaller en hawkbill pruner. Når skaftet er i denne fasongen, med flat endeplate, kalles det en gunstock.

Knivtypen har flere bruksområder, kanskje særlig til å beskjære frukttrær (pruner) og til å legge gulvbelegg. Dermed kaller noen det podekniv og andre linoleumskniv. Jeg har sett noen der bladet har teksten Balatum, en rimeligere konkurrent til linoleum.Denne kniven hadde mer dramatisk sving på bladet da den var ny og ubrukt. Den er slipt ned så mye at spissen ikke lenger ble beskyttet av skaftet i sammenfoldet tilstand.

For å rette på dette har eieren filet bort en del av utstikkeren som stopper mot fjæra inni kniven. Dermed kan den foldes fint sammen, uten at spissen stikker ut i lomma. På et av bildene her ser du at det har vært gjort noe med bolten. Den har nok vært ute da bladet skulle files.Pent laget, med detaljer som gjør at den virker gammel.

Kanskje ikke laget i Norge, men det er klart jeg plasserer den i samlingen av norske foldekniver. Imens håper jeg at det en dag lar seg slå fast at den er laget i Oslo, av Gallus.


.