.

6. august 2013En uvanlig kniv fra

Lars BirkelandBirkeland er en av de fem store i Louen-kretsen. Du kan se bilder av knivene deres i artikkel om Louen og andre fra Lindesnes.

Den første kniven jeg viser her, er en stor dolk fra Lars Hansen Birkeland (1857-1920) som ikke er typisk for det de fem laget. Bildene jeg viser her, har jeg fått fra eieren, Leon M. Khilchenko i USA.


Ikke akkurat noen utskåret løvehodekniv, som jo er det knivsamlerne drømmer om å kunne henge på Birkelands plass i samlingen. Her har vi i noe annet morsomt i Lindesnes-historien: en dolk med lengde blad/skaft på drøyt elleve tommer.

Med dette tveeggede bladet er den knapt for jaktdolk å regne. Vi må nok plassere den blant kampknivene, men det er vel tvilsomt at den ble laget for noen egentlig bruk.

Slira er vist fra baksiden. Den er enklere enn de vi kjenner fra de store praktstykkene. Sliretrykket er av en type vi kjenner igjen fra både Birkeland og Louen.

Skaftet er også enkelt, rett og uten skjæring.Uten signatur hadde vi sittet der og diskutert, men med Birkelands bladstempel er opphavet klart. Ikke for det: Vi kommer vel uansett til å diskutere denne kniven.


Slira fra forsiden.

Her ser dere baksidetrykket litt bedre. Slira er sydd med "usynlig søm", denne helt spesielle sømmen som ikke mange knivmakere har brukt, og som vi ikke ser på utstillingene.

Nedre slireholk er Louen-gruppens velkjente.Ganske slankt skaft.
Øvre slireholk er langt unna Lindesnes-holker flest.

Laget Birkeland flere av dette slaget? Eller noen lignende?

Sliretrykket


Hvem skar trykkplatene som Birkeland brukte?


Denne kniven fra Tarald Louen har beslektet slire. Her også er den sydd med "usynlig søm".

Samme trykkplater er også brukt i noen kniver fra Lars Birkeland. Da er det satt på en holk øverst, mens Louen selv leverte slirer av denne typen uten øvre holk. Om dette gjelder alltid eller bare noen ganger, vet jeg ikke. Jeg har ikke sett mange nok.

Sliretrykket i Birkelands dolk er av samme slag, selv om det ikke er de samme trykkplatene som er brukt. Her også har vi den spesielle blomsten i trykket på baksiden.

Så da brukte kanskje Birkeland et trykk fra Tarald Louen også da han laget slira til dolken? Eller kanskje han skar det selv. Jeg har ikke bilder av flere trykk å sammenligne med.

Andre Birkeland-kniverPent skåret av Lars Birkeland. Fra før av ligger det noen flere Birkeland-kniver her, i artikler om kniver fra Louen og andre fra Lindesnes.

Denne signerte tønnekniven fra Lars Birkeland kan du se i en artikkel om tønnekniver utenom Sverige. Der er det også noen andre fine saker fra norske knivmakere.
Og når dere er i gang med Lindesnes-kniver, kan det være gøy å se igjen et par andre løvehodekniver som nok ikke er fra Lindesnes. De ligger her.


Louen-bokaLars Birkeland har fått et kapittel i boka I Tarald og Elias Louens rike, av Rolf A. Eikaas. Der ser du noen av hans karakteristiske løver, og kan lese litt om mannen.

En liten ting: Knivbildet i boka er speilvendt.

En interessant opplysning i Birkeland-kapitlet er at hans onkel Jacob var en helt usedvanlig dyktig knivsmed, og at han har smidd mange av bladene som Tarald Louen brukte. Og som Elias Louen også brukte? Og Birkeland?


.