12. juni 2007 (med mange senere tillegg)
Kniver som den på dette bildet ser vi av og til, om ikke så ofte i like fin stand som denne. Den er laget i Stavanger av TRIO.
Foldekniver i artikkelen Kniver på hvalfangst.
O. G. Kværneland
som bør bety at kniven er laget før 1895.
Av alle Kverneland-kniver er vel disse foldeknivene de mest samleverdige.
Jeg regner med at en sånn en ville vekke oppsikt om den viste seg på et knivtreff, men jeg aldri sett noen. Disse knivene utgjør min aller minste samling, med foreløpig null eksemplarer!
Polfarere
Et eget samleområde er foldekniver med sideplater i sølv og med nasjonal dekor. Selve knivene er vanligvis laget i Sheffield, Solingen eller Thiers, mens sølvplatene ofte er fra norske produsenter. Litt rart at knivene så sjelden er fra Eskilstuna.
Sideplatene er ofte av nysølv i stedet for sølv. Da har de gjerne holdt seg bedre, til gjengjeld er nysølvplatene usignert. Alltid hyggelig med en signatur.
En stor del av knivene må ha blitt solgt som souvenirer til turister. Gullsmedforretninger har fremdeles en viss omsetning av slike. Knapt noen samler på disse nye som er å få kjøpt over disk. Med noen unntak bør knivene være førkrigs, eller iallfall fra før 1960.




Selve kniven er fra Felix, Solingen. Bladene er rustfri. I 1926 var rustfri knivblader fremdeles ganske nytt, og eggen ofte temmelig sprø.
Det finnes varianter av denne kniven. De ble nok produsert i et ikke ubetydelig antall. Klart polargutta kunne selge kniver!
Mer Amundsen:
Med på bildet er blitt en kniv med mange norske motiver. Sølvplater fra Hroar Prydz, Oslo (Krone). Kniv fra Cartailler, Thiers.
Kongelige og andre størrelser
Den øverste er en jubileumskniv for slaget på Stiklestad. Sideplater i nysølv fra Torkel O., og kniv fra Felix.
Nederste kniv viser Festningen og Munkholmen. Sølvplater fra Kunst og Metallindustri, Trondheim. Kniv fra Herder, Solingen.
Øverst fra TRIO, Stavanger. Nysølv (modell nr 556). Den finnes også laget i sølv og i flere varianter. Et pent eksemplar i sølv er en av de mest populære norske foldeknivene.
Nederst fra D. Peres, Solingen. Stålplater.
Nidarosdomen, Stortinget og Haakonshallen.
Kniven er laget av De forenede norske Laase- og Beslagfabriker, Stavanger (TRIO-modell nr 553). Mekanisme med skjult fjær.
Altså: norsk produsent av hele kniven, nasjonal dekor i haugevis, og over hundre år. Den må da ha samlerverdi nå?
Byer
Mange av de andre knivene her har også motiver fra byer. Her er noen enkle og billige, men det finnes mange som er mye finere. Jeg kommer til å legge ut noen her etter hvert.
Bergen


Dette eksemplaret, med velkjent bergensmotiv, var så strøkent at jeg la inn et lite bud på eBay, og fikk kniven. Jeg bød på den mest fordi det var gått litt lang tid siden sist jeg fikk noen kniv på eBay.
Den kom fra USA og ble nok engang kjøpt av amerikansk turist på norgestur.
Bladet har hatt et stempel, men det er slipt bort. Fra Solingen?
Mange slike kniver er bitte små, men denne her har en lengde sammenslått på 9,2 cm.
Mandal

Hyggelig Mandal-motiv, men den er litt vel enkel for en som ikke samler spesielt på Mandal-ting.
Kniven er uten produsentnavn. Bladet er brukket.
Kongsberg

Svært enkel, men artig, for det er jo i disse bygningene det er knivtreff hvert år i februar, under Kongsbergmarken.
Enklere saker i sølv
Selv om jeg egentlig ikke samler på sånne kniver, hender det nå altså likevel at en og annen blir med hjem i skuffen. Svært mange knivsamlere har en slik skuff.
Nederst: Sølvplater fra John Ludvig Sæther, Oslo. Kniv fra Mandril, Oslo.
Jaktmotiver finnes det mange fine av. Her er en med sideplater fra John Ludvig Sæther.
De to til venstre har sølvplater fra Brødrene Lohne, Bergen. Til høyre fra Brødrene Prydz, Larvik.
Begge har sølvplater fra Ivar T. Holth, Oslo, som stemplet H med en ring rundt.
Kniver fra Cartailler, Thiers.

Ingen produsentmerker.
Reklamekniver
Reklamekniv for en som samler kniver fra Trondheim:



Lengde sammenslått: 8,7 cm.
Alder ukjent, men den er iallfall såpass gammel at H. Klein hadde telefonnummer 70. Det må være en del år siden Trondheim hadde tosifret nummer.

Dessverre er mannen ikke laget spesielt for denne forretningen. Samme mann, og samme tekstoppsett, er å finne fra andre norske klesforretninger. Iallfall har jeg sett en fra M. Rabinowitz A/S i Stavanger. Og da er det nok enda flere der ute.

Ikke så nøye, det er reklamen som teller. For gammel reklame er fine greier, og en kniv som dette regner jeg som høyst samleverdig.
Men det er jo opp til hver enkelt av oss om vi i det hele tatt tar med foldekniver i samlingen, og en smakssak hvilke foldekniver vi i tilfelle velger.
Skip
Kniven i midten er stemplet "Diplomat Solingen", de andre er fra Kaufmann, også Solingen.
I midten "Oslofjord".
Nederst "Vega" (som tilhørte BDS og gikk i rute Bergen-Stavanger-Newcastle, men bare i 1938 og 1939).
Alle er fra Kaufmann.
Hvis du skulle finne på å samle passasjerskip fra Den Norske Amerikalinje, har du disse å jakte på (men det er vel bare noen av dem som er kommet på kniv):
"Kristianiafjord", 1913-1917
"Bergensfjord", 1913-1946
"Stavangerfjord", 1918-1964
"Oslofjord", 1938-1940
"Oslofjord", 1949-1969
"Bergensfjord", 1956-1969
"Sagafjord", 1965-1983
"Vistafjord", 1973-1984
Mer båt:

Et nesten makent eksemplar, bare med båter som seiler motsatt vei, gikk ikke bra på eBay. Jeg hadde lagt inn bud i det programmet som byr for meg, men budet ble ikke overført til eBay som det skulle. Det er første gang dette har hendt meg. Enda bra det ikke var en kniv som det var viktigere å få tak i.
Selve kniven er fra Malteser, Solingen. Firmaet ble grunnlagt i 1926, så kniven er iallfall ikke eldre enn det. Bladene er ikke rustfri, men forniklet.

Den kniven jeg ikke fikk, hadde et annet sølvstempel, og jeg hadde lyst til å sammenligne sideplatene for å se om motivet i begge tilfeller var laget av samme mann. På den var sideplatene dessuten mindre slitt, og detaljene i seilene var godt synlig. Well. Det dukker vel alltids opp et eksempler til.
Jeg har ikke gjort noe for å finne ut hvem det var som laget dekoren på alle disse foldeknivene. Med litt innsats går det nok i mange tilfeller an å få satt et navn på de sideplatene som kom fra en gullsmeds verksted. Verre er det når det ikke er sølv i sidene og vi dermed ikke har noe stempel å gå etter.
Enda mer båt:



Den har ikke noe produsentnavn. Jeg gjetter at den er fra Tyskland eller Frankrike.
Hvalfangerkniver
Den øverste fra Richards, Sheffield, den nederste fra Bonsmann, Solingen.
Jeg har vist flere av dette slaget i artikkel om kniver på hvalfangst.
Pene foldekniver kan koste fra et par hundre kroner og oppover. Ikke mange av dem greier å runde den første tusenlappen, og det er ikke mange som når tusenlapp nummer to. Det har liten betydning for prisen om selve kniven ("skroget"?) er norsk, det viktigste er at den har hyggelig dekor. Billigst blant sølvknivene er de som bare har litt akantus eller et par roser som pynt i kantene. Sånne lar jeg for det meste ligge hvis ikke produsenten av selve kniven er norsk.