Knivdagene 2008
En av årets store begivenheter er like om hjørnet: Knivdagene på Elverum, 7.-10. august. Som vanlig er de en del av Norsk Skogmuseums De Nordiske Jakt- og Fiskedager, som i år arrangeres for 46. gang, og som vanlig holder vi til på Knivtorget.

Program for Jakt- og Fiskedagene finner du på www.skogmus.no

På fredagen har Norsk Knivforening årsmøte i auditoriet på museet, klokken 1700.
Etter planen skulle Lillebror Vasaasen holde foredrag om kniver fra Hedemarken. Dette må gå ut på grunn av en spillejobb (med Sissel Kyrkjebø).

Knivdagene går etter vanlig bra opplegg, med knivsmeder, knivmakere, knivhandlere og knivsamlere i aksjon, og med et supert utvalg av materialer og utstyr. I annen etasje inne på Skogmuseet er Norsk Knivforenings konkurranseutstilling satt opp på sin faste plass. Årets resultatliste ligger her, med bilde av vinnerkniven i hver klasse og Jörgen Sundströms Årets Kniv.


Knivsamlerne kommer som vanlig til å ta opp de grunnleggende spørsmål: Hvem er det som kan ha laget den? Her er for eksempel en vrien sak fra i fjor:Ingen på Knivtorget 2007 visste noe om den. Ganske pent skåret, med et blad som i sin ungdom var lekkert og uvanlig, og ellers er den bare merkelig tvers igjennom. Kanskje noen har funnet ut noe siden sist. Eller mest sannsynlig kanskje ikke.


Om det ikke regner cats & dogs, kan Knivdagene ikke unngå å bli en ny stor opplevelse. Jeg drar ned dagen før og blir til dagen etter, og har som vanlig gledet meg helt siden Knivdagene i fjor.


Samtidig med Knivdagene er det et annet aktuelt arrangement som kan kombineres. Glomdalsmuseet gjentar sine "Håndverksdager med romanifolket/taterne", og der er det jo blant annet kniver. I fjor var det bare på lørdag, med liten tid til å forlate Knivtorget, men i år er det utvidet til tre dager, 8.-10. august. Glomdalsmuseet ligger rett ved Skogmuseet, like over Glomma.

Glomdalsmuseet har dessuten fast taterkultur-utstilling, med blant annet kniver. Hvis du vil besøke begge museer samme dag, blir det billigere om du kjøper fellesbillett.


Knivdagene 2007

Det jeg skrev i fjor om Knivdagene 2007, ligger her.

I fjor var det Kaj Embretsén som fikk Årets Kniv-prisen. Senere på høsten fikk han enda en påminnelse om hvem han er som knivmaker:
I desembernummeret hadde amerikanske ForbesLife sin årlige liste med tolv forslag til gaver til den som har alt, og som er vant til å få pene ting til jul. Kanskje et armbåndsur fra Audemars Piguet til $743.600? Eller noe billigere, som en minkforet strikkejakke til $25.000? Eller kanskje en kniv i år? De hadde plukket ut en Ice Dagger fra Kaj (i middels prisklasse fra ham, $3.600) til et helsides bilde, og lot den dele oppslag med en Hennessy Ellipse cognac til $4.500.

Kaj var ikke akkurat lei seg da jeg snakket med ham på telefonen etterpå.