Magnus Støvern, Sigdal



Sigdal. Det har vært skrevet altfor lite om knivmakerne fra denne dalen midt mellom Numedal og Hallingdal. I Sigdal har det vært laget mye bra. Her viser jeg tre kniver fra dalens kanskje største knivmaker, Magnus Støvern.



Først to staskniver
















Magnus Støvern (1906-1981) var fra Prestfoss i Sigdal. Han har etterlatt seg pent graverte kniver, som denne lekre saken fra 1934. Jeg tok bilde av den på Elverum i 2008.


Graveringen hans i nysølv ser ut til å ha hentet mer fra rosemaling enn fra treskjæring. Man fargelegger ikke en gravering, men denne innbyr nesten til det.

Støvern var en utmerket gravør. Ved siden av knivene graverte han veskelåser.

Legg merke til hvordan han avbryter sveivene med noen uvanlige tverrkutt (som han ikke alltid brukte), og hvor fremtredende han lar de trambulerte bunnene få være. Her er ikke poenget å fylle enhver flate med akantus.












Brunbeiset valbjørk av høy kvalitet.

Blad fra den jevngamle Halvor Olsen Vollan, Tinn (1906-1986).

Legg merke til de dypt filte rillene i hver ende av holkene.








1934. Årstall er bra. Støvern var altså 28 år da han laget denne. Det kunne vært interessant å sammenligne med kniver fra senere produksjon, men det får være til jeg får besøkt en med skikkelig Sigdal-samling.





En staskniv til

Her er en til av samme fine slag, men der detaljene er litt annerledes utført.












Samme opplegg, med nysølv og samme fine valbjørk. Sammenlign graveringen (som er uten tverrkuttene i forrige knivs gravering), utformingen av holkene, endekulene (med ekstra tupp), og resten.

Støvern-kniver pleier å se ut omtrent som disse to, men han hadde stadige variasjoner. Selv om denne her er laget omtrent samtidig med den forrige, i 1936, er de ikke like.

Jeg tok for få bilder av denne. Det burde vært med med bilde av de fine filingene langs sideskinnene. Men sånn er det: Man bør eie alle kniver selv, sånn at det bare er å ta et bilde den dagen man trenger det.

Bladet er fra Brynjulf Olsen Einungbrekke, Tinn (1891-1970), med hans stempel B. OLSEN. TINN GARANTI.



En enklere Støvern-kniv

















Denne er enklere og større. Skaftform og slire gir mer brukspreg enn staspreg, selv om dekoren skyver den i retning av det som i Telemark kalles en lørdag formiddag-kniv.

Sliredekoren er av samme slag som holkegraveringen, men dette er likevel en enkel bruksknivslire, bare se hvordan han har festet den kraftige beltestroppen.

Brunbeiset valbjørkskaft i fin kvalitet her også, med form ikke så veldig ulik de enklere knivene fra Geilo/Hol, og med fin eiernavn-plate midt på.

Blad fra Kjetil Olsen Grimsrud, Tinn, broren til Halvor Vollan som smidde bladet i den øverste kniven jeg har vist her.

Se på den filte messingen ved skaftholken. Rent som om det skulle vært Leif Reiersen som hadde laget den.

Og se på denne skafttoppen! Nydelig.