7. januar 2011



Et av våre første knivpatenter


og et av de mest kompliserte



Denne kniven skulle jeg gjerne sett i virkeligheten! Det er en norsk videreutvikling av den svenske tønnekniven, fra helt i begynnelsen av 1900-tallet.



Peter Christian Olausen Killingstad, Hurum


Norsk patent nr 11643.

Patentinnehaver Peter Christian Olausen Killingstad fra Hurum søkte patentet i 1902, og fikk det i 1903. Han er registrert som "Arbeider". Jeg vet ikke noe mer om ham.

Kniven er muligens grei nok å bruke, iallfall så lenge den er ny og mekanismen er nysmurt, men å lage den er svært komplisert. Det måtte være morsomt å ta en sånn innviklet sak opp av vestlommen og vise fram, enda morsommere enn en ordinær tønnekniv. Hvis den i det hele tatt ble laget. Mange av den kan det ikke være, men Killingstad fikk vel i det minste ferdig et eksemplar til seg selv.

For en med finmekanisk legning kan det kanskje være noe å prøve seg på. Hvis den skal bli noe gøy, kreves det stor presisjon og strøken finish over det hele. Et supert og velfungerende eksemplar burde gjøre det skarpt i Åpen klasse.

Her viser jeg patentbeskrivelsen, og så har jeg delt illustrasjonen ovenfor i to. Det er bare å holde tungen rett i munnen og finne alle nummere på tegningene. Lykke til, hvis du har tenkt å lage den!



































Patenterte kniver med noe ekstra

i skaft og slire



Mange har tenkt at det må være smart å utstyre slire kniver med litt ekstrautstyr, men vanligvis blir det ikke særlig praktiske kniver ut av det. Her er et par slike forsøk.



Gunvor Gjessing, Kongsberg


Gunvor Gjessings patent ble offentliggjort 23. juli 1917, og gjaldt fra 25. mai 1916.

Norsk patent nr 28097

Patentet går bare ut på at skaftet er hult og kan inneholde diverse dingser, så noen ny idé er det vel ikke. Hun kaller det en "sportskniv" og skriver:

"Gjenstand for denne opfindelse er en tollekniv med slir, som udmerker sig derved, at knivskaftet er hult, for at man deri kan opbevare smaagjenstande, som man har brug for paa reise".

På bildet er det vist en sammenleggbar gaffel og hermetikkåpner, og et nålehus.

Lokket på toppen er hengslet ved c og lukkes med et knepp.

Skaftet må være svært tynnvegget for at det skal bli plass til noe, og da er det ikke lett å få festet knivbladet skikkelig. Den må vel ha skaft helt i metall.

Det skulle ikke forundre meg om en flink mekaniker på Kongsberg laget noen eksemplarer. En på Våpenfabrikken, for eksempel. Kanskje noen har en sånn og kan ta den med på Kongsberg-Marken?




Lars A Bleie, Nå i Hardanger


Lars A. Bleies patent ble offentliggjort 27. mai 1946, og gjaldt fra 5. april 1945.


Norsk patent nr 70502

Det er ny slire som er patentert, ikke kniven, og patentet gjelder et ekstra rom til en ekstra dings. Rommet lukkes med trykknapp.

Bleie skriver:

"Alminnelige lommekniver har den fordel framfor slirekniver at de foruten et eller flere knivblad også har andre passende verktøy, som hermetikkåpner, crownkorkåpner, skrujern etc. Hensikten med oppfinnelsen er å avhjelpe denne mangel ved slirekniver."

Denne mangelen avhjelpes vel egentlig bedre ved å ha med seg en alminnelig lommekniv i tillegg til slirekniven.

Knivskaftet som stikker opp, er Bleies vanlige med riller som skal gi godt grep. Slira ligner svært på den til Helle Fjellkniven.

Det spørs hvor lenge læret er mykt nok til at det ekstra rommet går greit å åpne og lukke. Jeg har ikke sett noen sånn kniv, men det er vel sannsynlig at den ble produsert.

.