6. juli 2012




Olav H. Wåle


Olav H. Wåle (1928-2012) var en av av de store knivmakerne i Telemark i nyere tid, kjent både for staskniver og brukskniver, der han i begge tilfeller utviklet noe nytt og eget. Han laget så mye forskjellig at Wåle-kniv kan det bli en hel samling ut av.

En presentasjon av Wåles kniver må altså bli diger. Vi får se hva jeg gjør ut av det her siden en gang. I denne omgang viser jeg bare tre knivtyper. Den første av dem har jeg hentet fra et annet sted på bloggen.

Det er skrevet mye om Olav Wåle, og i Knivbladet har det vært bilder av mye av det han laget. Selv ga han ut to bøker om å lage kniver.





En staskniv


En staskniv fra Wåle, laget i 1994.






Den er på alle måter typisk for knivene hans, både i form og utførelse. Av denne modellen laget han også en del med gullholker.
 




Wåle var også kjent som smed, og brukte nesten ikke blader fra andre.






Svært forsiktig krumming av skaftenden.





Han var god på både gravering og pauting. Kvaliteten varierte, men Wåles beste kniver er det virkelig sus over.














Øvre slireholk er stemplet HANDARBEIDE. Litt rart, for selvfølgelig er kniver som dette håndlaget, men han likte altså å markere det.




Typisk plate i opphenget. Denne løsningen var det vel han som utviklet?












I en Wåle-samling må det være med en kniv som dette. Og gjerne en gullkniv, men heller en av dem med slire med sideskinner og magebelte.




"Skogskniven"



Olav H. Wåles vinnerkniv fra 1985 i Norsk Skogmuseums konkurranse "Skogskniven". Han laget den siden under navnet "Skogskniven", også med utskåret slire.

Legg merke til at bladet er ustemplet. Dette er eneste gang han lot være å stemple. I reglene for konkurransen den gangen sto det at alle signaturer skulle dekkes over, så derfor gjorde han det slik.

Nå ligger den i monteren på Norsk Skogmuseum.

Se også Skogskniven 1985.





En brukskniv



"Skogskniven" fra 1985 var Wåles mest kjente bruksknivmodell, men her er en som han også laget mange av. Denne er fra 1989.

Til krum slire hører en krum kniv. Han fant ut at skaftenden ikke trengte å ligge mye på skrå før kniven kunne regnes som krum.




















Wåles effektfulle skjæring har et helt spesielt preg, og er dermed lett å kjenne igjen.

































Samme modell laget han også med pautet dekor, og med stempel-dekor. De varierer i kvalitet. De beste er helt topp. Alle tre versjoner må nok med i Wåle-samlingen.




Nesten "Skogskniven"



Skogskniven fra 1985 er svært enkel i fasongen. Det er denne fra 1987 også, men her har slira ikke fått den kraftige formen til Skogskniven.









































Asymmetrisk skaft med en lys og en mørk side.
















Wåles kjente bruksbladfasong. Han solgte også en mengde løse blader.
















Oppheng i tilnærmet Voldbakken-stil.



















.