30. juli 2012


Norsk Knivforenings konkurranse 2012 


Jeg var innom Norsk Skogmuseum og så på årets konkurranseutstilling. Alltid gøy. Aldri riktig det jeg håper på, men gøy. Her er noen bilder dere kan se på før dere kommer til Elverum og får se selv.


Som vanlig er bildene tatt gjennom glasset i montrene, med blits. Det blir ikke bra, og noen kniver har jeg droppet her bare fordi bildene ble helt bånn.

Utstillingen står til etter Jakt- og Fiskedagene i august.

Nytt i år er egen elitegruppe for knivmakere som tidligere har fått to ganger førstepremie i den aktuelle klassen. Dette er grunnen til at noen av deltagerne stilte i elitegruppen i én klasse, men ikke i en annen.

Klasser er ikke lett å administrere, og flere knivmakere som allerede har fått to eller flere førstepremier, er ikke blitt plassert i elitegruppen.

Premielisten ligger på Norsk Knivforenings nettside:

http://norskkniv.no/konkurranser/index.html

På den siden ligger bare årets resultater, ikke de fra tidligere år. De må du gå til eldre utgaver av Knivbladet for å finne.

Årets dommere: Jan Arild Jahnsen, Øystein Køhn, og Olav Mortensen.
Staskniv


Stasknivene er kanskje mest stas, men minst stas å ta bilder av på denne måten. Gravering blir ikke bra på sånne bilder.

Denne gangen er klassen sterkt Telemark-inspirert. Fine kniver, men det er leit at de fleste andre stasknivtradisjoner ikke er representert, akkurat som det også denne gangen var lite å se av tradisjonell brukskniv. Sånt er det visst ikke stort å gjøre med.Først tre fra Stasknivklassens elitegruppe:


Knut Mastad. Et viktig unntak fra det Telemark-inspirerte. En typisk staskniv fra Mastad, av det slaget som hele tre ganger har gitt ham prisen Årets Kniv. Denne gangen ble det "bare" førstepremie.

Eget blad.Gunnar Hope fikk førstepremie og Årets Kniv for en klassisk telemarkskniv med alt som hører til. Gratulerer!

Det som kommer til å bli diskutert her, er den uvanlige formen på skaftholken ved bladet. Den er det garantert noen som vil like godt og noen som vil mislike. Fine saker. Det skal være noe å diskutere i vinnerkniven.

Blad: Birger Bastiansen.Oddvar Moen har fått Årets Kniv for telemarkskniv tidligere. Denne gangen: førstepremie.

Eget blad.

Noen staskniver utenfor elitegruppen


Egil Halvorsen har spesialisert seg på en annen dekor enn den vanlige akantusgraveringen. På kniven til venstre har han sin typiske dekor med edelstener i tillegg til gravering. Kniven til høyre har han gravert mer normalt. Juryen likte best den med edelstenene, og ga den førstepremie og Best i klassen.

Blader: Johan Hamre.


Kjetil Aalandslid. Annenpremie.

Eget blad.Åge Lilleseter. Pent skåret. Tredjepremie.

Blad: ?

Er dette en staskniv? Eller ligger den bedre i Åpen Klasse?

Johan Sandberg. Annenpremie.

Både blad og slire har Norsk Knivforenings logo, og bladet har i tillegg:

1987  2012  25 år

Så vidt jeg så, er dette den eneste kniven i konkurransen som er laget spesielt for anledningen, altså Knivforeningens 25 års jubileum.

Blad: Leif Nøsen.
Hornkniv


Hornknivklassen er en ny klasse. Dermed har ingen to førstepremier i den fra før, og det er altså foreløpig ingen elitegruppe. Også i år er det svenskene som dominerer.Stig Sjunnesson, Sverige, ordförande i Svensk Knivförening. Upremiert.

Blad: Kent Andersson.Jörgen Sundström, Sverige. Førstepremie. I likhet med Knut Mastad har han fått Årets Kniv tre ganger.

Blad: Mattias Styrefors.
Jan Jonsson, Sverige. Best i klassen.

Blad: Poul Strande.Noen norske deltagere:


Dag Lønhøiden hadde med to hornkniver. Upremiert.

Fin tiur i skaftet og orrhane i slira.

Blad: Kent Andersson.Til venstre Oddleif Drevsjømoen. Upremiert.

Blad: Olav Bysveen.

Til høyre Espen Norheim. Annenpremie (han fikk dessuten førstepremie i klasse Brukskniv).

Blad: Robert Mattsson.Brukskniv


Bruksknivklassen er som vanlig den største. Den varierer fra enkle, funksjonelle brukskniver til noe som like gjerne kunne ligget i Åpen klasse.

På bildet, fra venstre: Åge Fjeldberg (førstepremie), Helge Aursland (annenpremie), Jan Arthur Pedersen (tredjepremie), Nils Stangeland (førstepremie), og Solveig Randøy (upremiert).Det er fullt mulig å få førstepremie for helt enkle ting, som de to til høyre her fra Kjell Holthe. Da er det ikke mye som skal ha gått galt. Det som likevel gikk galt denne gangen, er at de ikke ligger i elitegruppen, selv om han har fått de nødvendige førstepremiene.

Blader: Arne Skogli.

Førstepremie også for kniven til venstre, fra Morten Håkonsen. Skaft i to farger kunststoff. Eget blad.

I år også er svært mange kniver av dette slaget.Her er det gjort mye mer ut av formen på både kniv og slire. Gunnar Momcilovic, som i 2011 fikk Årets Kniv, vant klassen med denne. Fulltange.

Eget blad.

Åsmund Skard. Tredjepremie

Blad: Bjarne Engli.


Selv om Leif Reiersen er borte, er det med to Reiersen-kniver i årets konkurranse, laget av hans sønn og sønnesønn. Begge i klassen Brukskniv:


Sønnen: Robert Reiersen. Tredjepremie.

Blad: Håvard Bergland.


Sønnesønnen: Marius Reiersen. Hederlig omtale.

Blad: Håvard Bergland.Åpen klasse
Vinner av Åpen Klasse Elite: Aage Bergedahl.

Blad: Kent Andersson.Hvis vi hadde hatt en klasse for moderne staskniv, måtte den klassen passet perfekt for denne kniven fra Åsmund Skard. Nå ligger den i Åpen Klasse Elite. Førstepremie.

Blad: Per Glerup.
Knut Dahl fikk førstepremie i Åpen Klasse Elite.

Dessuten vant han klassen Brukskniv Elite.

Eget blad i begge.

Inge Stabel. Annenpremie.

Blad: Steen Nielsen.

Åpen Klasse hadde flere foldekniver i år, her er klassevinneren utenom elitegruppen: Hans Rosenberg Christensen, Danmark.

Eget blad, av Damasteel.Morten Håkonsen deltok i Åpen Klasse med denne. Ingen tvil om hvilken klasse den tilhører. Upremiert denne gangen.

Bildet ble riktig ille, men jeg tar det med:

En tvisliring fra Arne Emil Christensen. Upremiert.

Denne gamle knivtypen har knapt vært å se i knivkonkurranser, og knivmakerne gjør ikke forsøk på å gjenskape den i sin mest praktfulle form. Her er det store utfordringer å gå løs på.I 2011 fikk Torbjörn Lundström, Sverige, publikumsprisen for en kniv av denne typen. Annenpremie i år.

For dere som er veldig oppmerksomme: Dette er samme kniv som jeg viste bilde av fra Elverum i fjor, da jeg ikke hadde noe bilde av den han fikk publikumsprisen for. I år har han altså sendt den inn til konkurransen.

Blad og annet metall: Matthias Styrefors.
Knivblader


Knivblader er ikke enkelt å bedømme. Hvordan skal vi vite hvor gode de er? Det blir bare en ganske overfladisk undersøkelse. Det har alltid vært snakket om hvordan bedømmelsen best skal foregå, men det er liksom aldri blitt noen ordentlig sving på dette.

Det er få smeder som deltar, og utstillingen er litt tam.Vinner av klassen Mønstersmidd knivblad, og Årets Knivblad:
Kent Andersson, Sverige.
Vinner av klassen Standard knivblad:
Leif Nøsen.


Vinner av klassen Helstålblad:
Per Glerup, Danmark.


Publikumsprisen


Spennende å se hvem som får publikumsprisen. Selv fikk jeg ikke bestemt meg, men legger inn stemmeseddelen neste gang jeg er på Skogmuseet. Vrient. Mastads kniv, kanskje?

Museet ellers


Norsk Skogmuseum er alltid bra. Masse å se på, også om du har gått runden mange ganger før.


Ikke noe nytt i år i den faste knivutstillingen i andre etasje, men den er alltid verdt å se en gang til.


Og så kan dere stikke innom biblioteket og bla i knivbøker og i de andre nordiske knivforeningenes tidsskrifter. Her er for eksempel det finske.

Fluene i fluebinderkonkurransen Mustad Open 2012 er stilt ut i første etasje. På bildet er noen hårvingefluer til laks.
Jeg tar alltid en tur ned i akvariet når jeg er innom museet. Der kan jeg for eksempel bli sett på av en røye.

.