24. august 2012


Knivdagene på Elverum 2012



Knivdagene blir mye det samme hvert år, og sånn håper jeg det vil fortsette. Gøy hvis det skjer noe nytt, men jeg ser like gjerne en gjentagelse av noe som er veldig okå. Her er noen bilder, litt om hverandre.


Fin plakat i år, med elgjeger og sportsfisker.

Dette var femtiende gang Norsk Skogmuseum arrangerte De Nordiske Jakt- og Fiskedager. Bra besøk i år også: 33.200 betalende. Rekorden fra 1993 på 42.000 kommer kanskje aldri til å bli slått, nå som det er villmarksmesser så mange steder, men over tredve tusen på fire dager er pent.

Norsk Knivforening er 25 år i år, og Knivtorget har vi hatt enda litt lenger.




Om morgenen skal jernblestring og tjærebrenning være godt i gang, smedene skal begynne å fyre opp, og banden samles.

Bålet til jernblestringen er alltid imponerende, og er et syn jeg liker å bli møtt av når jeg kommer til Knivtorget tidlig torsdag morgen.




Tjærebrenningen er rett ved siden. Du skal være tidlig ute for å se Trond Burud i gang med å fylle gryta med tyrived og fyre opp rundt den.

Det er sånt jeg går og ser på før det blir folksomt på Knivtorget.





Siden står gryta på hodet, og snart renner det tjære ned i bøtta nedenfor.









 

To av smedene. Olav Bysveen til venstre, og John Johansson. Bysveen fikk en pris i år. På museets nettside står det:

"Prisen for Årets aktivitet gikk i år til Olav Bysveen for sitt engasjement og formidlingsevne - i tillegg til hans involvering av barn i produksjonen. Olav har bidratt til å skape aktivitet på Knivtorget og er en viktig samarbeidspartner for arrangementet."

Knivsmedene står alltid for en viktig aktivitet som blir satt pris på også av ikke-knivfolk som er innom Knivtorget. Går det an å finne på noe mer sånt? Noe som synes godt? Tidligere trakk det bra med folk når Poul Strande og sønn skodde hest.



Været var bortimot perfekt, særlig var lørdagen helt som vi kan drømme om. Da fungerer Knivtorget supert, med knivhandel og knivprat ute på plassen og knivmakere i boder rundt.






Hilserunde. Mye kjent folk å treffe for en som har vært med på dette noen år. Her er Roar Bye ved Stig Sjunnessons bod.









Christian Andersen. I mange år var han hovedansvarlig for De Nordiske Jakt- og Fiskedager, og han har mye av æren for hvordan dette ble.









Knut Dahl. Til høyre en annen kjent knivmaker: Inge Stabel, nyvalgt styremedlem i Norsk Knivforening.










Kjell Thore Leinhardt, Kaj Embretsén, Gunnar Momcilovic, og Torbjörn Lundström.

Kaj og Gunnar hadde bod.






Et par kniver fra Gunnar Momcilovic, pent presentert på paddeskinn:










 












Ulla Strande og knivsmed Trygve Flatebø.

Ulla og Poul Strande har vært på Knivtorget med knivblader i alle år, og damaskblader med PS-stempel har sittet i mange vinnerkniver, i år for eksempel i Jan Jonssons kniv som ble best i hornknivklassen.



Alltid mulig å få materialer og kunnskaper rundt om på Knivtorget. Her er det Morten Håkonsen som viser hvordan det gjøres.








Norsk Knivforenings stand ved inngangen til Knivtorget.

Nummer to fra venstre avtroppende leder Henning Westergaard, nummer to fra høyre nyvalgt leder Lars Tveit, og i midten styremedlem Kjell Borgen.





Knivhandlere ute på torget. Per Hagen på plass med sin velkjente kasse. Knivbladets redaktør Øystein Køhn er ute og tar bilder.









Selger på fast plass: Reidar Aasen.











Noen knivsamlere har vel kanskje bare én veldefinert samling, men vi andre har småsamlinger av mange slag. Her er en liten. Reidar Aasen viste denne på Knivforeningens stand: én kniv fra hver av dem som har vært leder i Norsk Knivforening, pluss en fra hver av redaktørene.

Kniv fra nyvalgte Lars Tveit er bestilt. Kniv fra Helge Abrahamsen er det verre med. Han laget ikke mye, men plutselig dukker det vel opp en fra ham også.



Svenskene er godt synlige. Her er Kent Andersson ute med damaskblader. Bladene hans er å se i mange utstillingskniver nå.








Kent Andersson med diplom for Årets Knivblad.













Kent delte bord med Torbjörn Lundström. Torbjørn hadde laget en slags micarta selv. Morsomt å se, for jeg har av og til tenkt å prøve det samme med en gammel bukse: jeans i epoxy. Klart det går.












Knivhandel med gamle kniver fra vesker og innerlommer og en og annen knivmappe på bakken. Det er her mange av de store sakene er å finne.








Mange av de gamle klenodiene blir ikke lagt fram på Knivtorget i det hele tatt, men blir med rundt hjørnet for å bli studert i fred og ro. Her har Per Gamborg-Nielsen og Arne Aasmundsen stukket seg bort.










Det de ser på: dyrehoder fra Bjørn Kleppo (nederst) og Magne Groven. Morsomt å sammenligne.

Nederst til høyre på bildet over ligger en pen rad.










Og her er den pene raden: gamle kniver fra Bjørn Kleppo. Stas å kunne studere og sammenligne dem.

Hverken private samlere eller museer legger fram kniver som dette så alle interesserte kan ta dem opp. Vi skulle hatt en mulighet for å stille ut samlernes kniver. Jeg har tidligere mast med at samlerne burde fått noen montere i museet der de kan stille ut og konkurrere, slik for eksempel filatelister gjør, men dette måtte nok vært på Knivtorget, og det er ikke så lett å få til.



Terje Karlsen viste miniatyrkniv. Han har laget mange ørepyntkniver, denne må være noe av det fineste.


















Egil Halvorsen og Kjell Thore Leinhardt.









Egil Halvorsens staskniver med gravering og edelstener.










Totenknivmaker Peder Kihle Skjønsby, med fine tradisjonelle saker i kuhorn.












.














Etter lørdagens premieutdeling. Gunnar Hope fikk Årets Kniv og Norsk Knivforenings gullmedalje.










Her burde det vært bilde av han som fikk Sorte Hånd-prisen, men jeg har ikke bilde hverken av ham eller knivene hans. Men altså:

Sorte Hånd 2012: Håvard Larsen



Alle konkurransekniver blir stilt ut fra tidligere på sommeren og ut august, og du kan se i montrene hvilke kniver som har fått hvilken premiering. Det spennende er hvem som får publikumsprisen. I år gikk den til Steinar Krogstad.

Han lager andre fugler også, og noen andre dyr, men en tiur gjør seg veldig bra som knivskaftfugl.




Robert, Marius og Marit Reiersen.











Norsk Knivforenings første leder Harald Kolstad viser ølhøne til Arne Martin Solbjør. Jeg så ikke den kniven han holder, før jeg tok fram dette bildet. Barsk sak, ser det ut for.









Kniver fra Arne Martin Solbjør. De to knivene til damebunad har slire i geitehorn.



























Nyvalgt styremedlem Arne Emil Christensen til venstre. Yngve Astrup er tidligere direktør på Norsk Skogmuseum og nå styreleder for Hedmark fylkesmuseum som Skogmuseet er del av.






Arne Aasmundsen i knivprat med Jan Erik Grøtberg, som skriver om Toten-kniver.










Pen kniv fra Jan Eriksen (1933-1993). Karveskurd og hvaltannholker. Og blad fra Einar Lauvlid.
























En gammel dansk kniv:


Camillus Nyrop (1811-1883), kirurgisk instrumentmaker i København.

Kanskje det var han Hakon Blikstad var hos da han gikk i lære i København på 1840-tallet? Og kanskje det var der ideen til den velkjente mutteren i skaftenden kom fra, den som både Blikstad og knivmakere i Oslo og andre steder brukte?













Det ble ikke mange kjøp for min del. Her er noen:


En tidlig kniv fra Harald Sellevold. Jeg syntes den lignet så veldig på en jeg husket fra Thomas Breivik Den store knivboken, så da måtte jeg ha den med hjem for å se om det var samme eksemplar. Og det var det!






















Det ble også med noe fra en gårdsauksjon i Trøndelag. Særlig den Meldal-aktige slira til høyre kommer jeg til å snu og vende mye på utover høsten.























Utenfor Knivtorget:


Som alle vet: Det gjelder å holde seg innenfor Knivtorget og ikke bli distrahert av det de andre driver med der utenfor. Piper, for eksempel.

Piper på Jakt- og Fiskedagene?
Tja. Det er ikke lenge siden mange så på pipe som noe helt selvfølgelig å ha med seg på tur.

I 2007 gjorde pipemaker Jon Aalbu et godt forsøk på å arrangere trøndersk knivtreff. Vi håpet det kunne bli et årlig treff av det, men Lønset i Oppdal er tydeligvis for langt unna for midtnorske knivfolk. Dette knivtreffet var noe av det første jeg skrev om på disse sidene. Les mer.


Jon Aalbu-piper, laget på Lønset.













Kanskje en idé for knivsamlere?

Her er en del av et pipestativ til å ha på veggen, med klesklyper til å holde fast pipene.

Kanskje det er sånn vi skal få opp på veggen alle de slireløse knivene våre?












30. juli 2012


Norsk Knivforenings konkurranse 2012 


Jeg var innom Norsk Skogmuseum og så på årets konkurranseutstilling. Alltid gøy. Aldri riktig det jeg håper på, men gøy. Her er noen bilder dere kan se på før dere kommer til Elverum og får se selv.


Som vanlig er bildene tatt gjennom glasset i montrene, med blits. Det blir ikke bra, og noen kniver har jeg droppet her bare fordi bildene ble helt bånn.

Utstillingen står til etter Jakt- og Fiskedagene i august.

Nytt i år er egen elitegruppe for knivmakere som tidligere har fått to ganger førstepremie i den aktuelle klassen. Dette er grunnen til at noen av deltagerne stilte i elitegruppen i én klasse, men ikke i en annen.

Klasser er ikke lett å administrere, og flere knivmakere som allerede har fått to eller flere førstepremier, er ikke blitt plassert i elitegruppen.

Premielisten ligger på Norsk Knivforenings nettside:

http://norskkniv.no/konkurranser/index.html

På den siden ligger bare årets resultater, ikke de fra tidligere år. De må du gå til eldre utgaver av Knivbladet for å finne.

Årets dommere: Jan Arild Jahnsen, Øystein Køhn, og Olav Mortensen.




Staskniv


Stasknivene er kanskje mest stas, men minst stas å ta bilder av på denne måten. Gravering blir ikke bra på sånne bilder.

Denne gangen er klassen sterkt Telemark-inspirert. Fine kniver, men det er leit at de fleste andre stasknivtradisjoner ikke er representert, akkurat som det også denne gangen var lite å se av tradisjonell brukskniv. Sånt er det visst ikke stort å gjøre med.



Først tre fra Stasknivklassens elitegruppe:


Knut Mastad. Et viktig unntak fra det Telemark-inspirerte. En typisk staskniv fra Mastad, av det slaget som hele tre ganger har gitt ham prisen Årets Kniv. Denne gangen ble det "bare" førstepremie.

Eget blad.



Gunnar Hope fikk førstepremie og Årets Kniv for en klassisk telemarkskniv med alt som hører til. Gratulerer!

Det som kommer til å bli diskutert her, er den uvanlige formen på skaftholken ved bladet. Den er det garantert noen som vil like godt og noen som vil mislike. Fine saker. Det skal være noe å diskutere i vinnerkniven.

Blad: Birger Bastiansen.



Oddvar Moen har fått Årets Kniv for telemarkskniv tidligere. Denne gangen: førstepremie.

Eget blad.





Noen staskniver utenfor elitegruppen


Egil Halvorsen har spesialisert seg på en annen dekor enn den vanlige akantusgraveringen. På kniven til venstre har han sin typiske dekor med edelstener i tillegg til gravering. Kniven til høyre har han gravert mer normalt. Juryen likte best den med edelstenene, og ga den førstepremie og Best i klassen.

Blader: Johan Hamre.






Kjetil Aalandslid. Annenpremie.

Eget blad.



Åge Lilleseter. Pent skåret. Tredjepremie.

Blad: ?





Er dette en staskniv? Eller ligger den bedre i Åpen Klasse?

Johan Sandberg. Annenpremie.

Både blad og slire har Norsk Knivforenings logo, og bladet har i tillegg:

1987  2012  25 år

Så vidt jeg så, er dette den eneste kniven i konkurransen som er laget spesielt for anledningen, altså Knivforeningens 25 års jubileum.

Blad: Leif Nøsen.




Hornkniv


Hornknivklassen er en ny klasse. Dermed har ingen to førstepremier i den fra før, og det er altså foreløpig ingen elitegruppe. Også i år er det svenskene som dominerer.







Stig Sjunnesson, Sverige, ordförande i Svensk Knivförening. Upremiert.

Blad: Kent Andersson.







Jörgen Sundström, Sverige. Førstepremie. I likhet med Knut Mastad har han fått Årets Kniv tre ganger.

Blad: Mattias Styrefors.




Jan Jonsson, Sverige. Best i klassen.

Blad: Poul Strande.







Noen norske deltagere:


Dag Lønhøiden hadde med to hornkniver. Upremiert.

Fin tiur i skaftet og orrhane i slira.

Blad: Kent Andersson.











Til venstre Oddleif Drevsjømoen. Upremiert.

Blad: Olav Bysveen.

Til høyre Espen Norheim. Annenpremie (han fikk dessuten førstepremie i klasse Brukskniv).

Blad: Robert Mattsson.







Brukskniv


Bruksknivklassen er som vanlig den største. Den varierer fra enkle, funksjonelle brukskniver til noe som like gjerne kunne ligget i Åpen klasse.

På bildet, fra venstre: Åge Fjeldberg (førstepremie), Helge Aursland (annenpremie), Jan Arthur Pedersen (tredjepremie), Nils Stangeland (førstepremie), og Solveig Randøy (upremiert).



Det er fullt mulig å få førstepremie for helt enkle ting, som de to til høyre her fra Kjell Holthe. Da er det ikke mye som skal ha gått galt. Det som likevel gikk galt denne gangen, er at de ikke ligger i elitegruppen, selv om han har fått de nødvendige førstepremiene.

Blader: Arne Skogli.

Førstepremie også for kniven til venstre, fra Morten Håkonsen. Skaft i to farger kunststoff. Eget blad.

I år også er svært mange kniver av dette slaget.



Her er det gjort mye mer ut av formen på både kniv og slire. Gunnar Momcilovic, som i 2011 fikk Årets Kniv, vant klassen med denne. Fulltange.

Eget blad.





Åsmund Skard. Tredjepremie

Blad: Bjarne Engli.






Selv om Leif Reiersen er borte, er det med to Reiersen-kniver i årets konkurranse, laget av hans sønn og sønnesønn. Begge i klassen Brukskniv:


Sønnen: Robert Reiersen. Tredjepremie.

Blad: Håvard Bergland.






Sønnesønnen: Marius Reiersen. Hederlig omtale.

Blad: Håvard Bergland.







Åpen klasse




Vinner av Åpen Klasse Elite: Aage Bergedahl.

Blad: Kent Andersson.







Hvis vi hadde hatt en klasse for moderne staskniv, måtte den klassen passet perfekt for denne kniven fra Åsmund Skard. Nå ligger den i Åpen Klasse Elite. Førstepremie.

Blad: Per Glerup.




Knut Dahl fikk førstepremie i Åpen Klasse Elite.

Dessuten vant han klassen Brukskniv Elite.

Eget blad i begge.









Inge Stabel. Annenpremie.

Blad: Steen Nielsen.









Åpen Klasse hadde flere foldekniver i år, her er klassevinneren utenom elitegruppen: Hans Rosenberg Christensen, Danmark.

Eget blad, av Damasteel.



Morten Håkonsen deltok i Åpen Klasse med denne. Ingen tvil om hvilken klasse den tilhører. Upremiert denne gangen.













Bildet ble riktig ille, men jeg tar det med:

En tvisliring fra Arne Emil Christensen. Upremiert.

Denne gamle knivtypen har knapt vært å se i knivkonkurranser, og knivmakerne gjør ikke forsøk på å gjenskape den i sin mest praktfulle form. Her er det store utfordringer å gå løs på.



I 2011 fikk Torbjörn Lundström, Sverige, publikumsprisen for en kniv av denne typen. Annenpremie i år.

For dere som er veldig oppmerksomme: Dette er samme kniv som jeg viste bilde av fra Elverum i fjor, da jeg ikke hadde noe bilde av den han fikk publikumsprisen for. I år har han altså sendt den inn til konkurransen.

Blad og annet metall: Matthias Styrefors.




Knivblader


Knivblader er ikke enkelt å bedømme. Hvordan skal vi vite hvor gode de er? Det blir bare en ganske overfladisk undersøkelse. Det har alltid vært snakket om hvordan bedømmelsen best skal foregå, men det er liksom aldri blitt noen ordentlig sving på dette.

Det er få smeder som deltar, og utstillingen er litt tam.



Vinner av klassen Mønstersmidd knivblad, og Årets Knivblad:
Kent Andersson, Sverige.




Vinner av klassen Standard knivblad:
Leif Nøsen.






Vinner av klassen Helstålblad:
Per Glerup, Danmark.






Publikumsprisen


Spennende å se hvem som får publikumsprisen. Selv fikk jeg ikke bestemt meg, men legger inn stemmeseddelen neste gang jeg er på Skogmuseet. Vrient. Mastads kniv, kanskje?





Museet ellers


Norsk Skogmuseum er alltid bra. Masse å se på, også om du har gått runden mange ganger før.


Ikke noe nytt i år i den faste knivutstillingen i andre etasje, men den er alltid verdt å se en gang til.










Og så kan dere stikke innom biblioteket og bla i knivbøker og i de andre nordiske knivforeningenes tidsskrifter. Her er for eksempel det finske.













Fluene i fluebinderkonkurransen Mustad Open 2012 er stilt ut i første etasje. På bildet er noen hårvingefluer til laks.








Jeg tar alltid en tur ned i akvariet når jeg er innom museet. Der kan jeg for eksempel bli sett på av en røye.









.