18. november 2014
Anders Halldén om Zorns kniver
Jeg lurte på hva Anders Halldén egentlig mente da han for en tid siden fortalte at han holdt på med bok om Anders Zorns kniver. Den store svenske kunstneren Zorn (1860-1920) laget knapt noen kniv selv, bare designet noen få stykker, og det ble laget så få av dem at de nesten ikke finnes. Kanskje bare ni. Det høres da mer ut som stoff for en liten artikkel enn en hel bok?
Men jammen fikk han det til. Boka er blitt en lekker trykksak, med fine bilder Halldén har tatt selv, og med historien om knivene, om knivmakerne i Mora som laget dem, og om knivenes eiere. Han har også sporet opp mange fine bilder av berømte eiere med Zorn-kniv på seg.
Zorns kniver har sin helt egen design, de er mesterlig utført i førsteklasses valbjørk og med lekre detaljer, og har et oppheng som ser mer ut som om det var laget i Kauhava enn i Mora.
Anders Zorn er vel den mest kjente personen fra Mora, og da er det jo stas at han var knivinteressert. Eierne var heller ikke hvem som helst. Dette var ikke kniver man kunne kjøpe.
Med så få kniver er det ikke bare å få kjøpt dem nå heller, men Halldén selv fikk tak i dette eksemplaret på auksjon, til en svært voksen pris. Etterpå har han brukt mye tid på å spore opp kniver, relevante bilder og historier.
Boka er også et bidrag til historien om knivene fra Mora, som ikke bare var de velkjente med rødt treskaft og fiberslire.
Ser vi snart noen nylagede eksemplarer av dette slaget? Noen svenske knivmakere som får lyst?
Har Halldéns bok noe å fortelle knivsamlerne? Det er jo ingen "ledig" Zorn-kniv å få tak i?
Jo da. Bare se på denne. Carl Larsson eide en Zorn-kniv. På dette utsnittet av en Larsson-akvarell ser vi kunstnerens sønn med farens kniv. Nå vet man ikke hvor den er.
Det er et par stykker å jakte på der ute. Jeg
hører at for noen år siden ble en sånn kniv vist fram på et norsk
knivtreff. Ingen visste hva det var for slags kniv. Jeg fikk ikke se den
da, og jeg vet ikke hvor den er nå.
Samler du ikke svenske kniver? Hvis du får tak i en av disse knivene, kan
du vifte med den foran nesen på hvilken som helst svensk knivsamler og
få løs en hvilken som helst norsk kniv han måtte ha. Særlig etter at
denne boka er kommet ut.
Kniven på akvarellen ser ikke nøyaktig ut som i vrkeligheten, men det er også med et foto av Carl Larsson med den kniven. Så du kjenner den igjen når du har kapret den.
Larsson hadde også en samling av samekniver. Halldén har tatt med litt om dem og viser bilder av tre kniver fra Jon Pålsson Fankki.
Fra før av har Anders Halldén sin store, stadig oppdaterte oversikt over skandinaviske kniver solgt på auksjon, både på eBay og på tradisjonelle auksjoner:
http://www.cultur.nu/knivar/
Alltid morsomt å følge med på. Der har han også skrevet artikler om kniver. Kanskje det kan komme noen flere bøker ut av det? Kanskje denne boka om Zorn-knivene også kan inspirere andre knivfolk til å lage en slik hyggelig bok om et så tilsynelatende avgrenset tema. Lykke til med å få skrevet den. Og få noen til å gi den ut?
Anders Hallden: Anders Zorn och hans knivar.
Mora, Zornmuseet, 2014 (ISBN 978-91-978632-7-8)
132sider.
http://www.cultur.nu/knivar/boken/
Brusletto Villmann
Fremdeles den tøffeste i klassen
Jeg liker å følge med på det som knivfabrikkene kommer med av nytt, selv om jeg sjelden skriver om det her. Særlig liker jeg modeller som lever lenge, for da blir det gjerne store og små varianter underveis. Jeg har for eksempel skrevet om de lange seriene av modellene Trollegg fra Brusletto og Fjellkniven fra Helle. I begge tilfeller er det mye morsomt å finne for en som samler sånt noe.

Jeg viste den her da den kom i 2011, i to versjoner av "Spesial" (til venstre) og én versjon av "Standard". Siden har den rukket å få en del varianter, også noen jeg ikke har med her. Du finner 2011-artikkelen nedenfor denne.
Villmann Standard

Standard har samme bladfasong som Villmann Spesial, men ser ellers mer ut som en samekniv enn hva Spesial gjør. Den har vanlig bjørk i skaftet, messingholk, og mangler fingervern. Vanlig smal tange, ikke fulltange i samme konturer som skaftet.
Kniven sitter dypt i slira, nesten som en samekniv skal, men slira har altså sidesøm. Er det håp om å se en fin søm på baksiden i denne standardmodellen, der det ikke er noe utstikkende fingervern som er til hinder for det?
Bladlengde 22,5 cm (altså 9", for sameknivers lengde oppgis gjerne i tommer). Bladtykkelse 3 mm. Bruslettos nettside forteller at stålet er 12C27, som er brukt i dette eksemplaret, eller 440C. Blant norske knivfolk blir sånt noe sjelden diskutert, siden vi ikke snakker så mye om fabrikkproduserte kniver. På diskusjonssteder ute i verden liker de 12C27 bedre enn 440C i en kniv til å hogge med.
Jeg har tatt bildet fra Bruslettos nettside. Det er litt eldre, og kniven har siden fått mørkere skaft med litt annen fasong. Da fjerner den seg kanskje noe mer fra bildet vi har av en samekniv. Men de gamle sameknivene kunne også ha mørkbeiset skaft, for eksempel fra storprodusenten Abraham Mikkelsen i Varangerbotn.
Villmann Spesial, nyere versjoner
I forrige artikkel (som altså står nedenfor denne) ser du de to første utgavene av Villmann Spesial. Her er to nyere som jeg tok bilder av på Vestfold Knivlags pinsetreff på Eidsfoss 2014. De lå på Jørn Jensens stand. Begge var laget i bittesmå serier og var nok ment å bli lagt merke til av samlere. Ikke av samlere som bare liker håndlagede, tradisjonelle kniver, men av mer internasjonalt orienterte typer, sånne som kjøper amerikanske knivtidsskrifter og følger med der ute.

Begge har fått skaft i micarta (eller noe tilsvarende) og ny type slire. Slira er laget for både høyre- og vestrehendte, og har holder for tennstål.
Begge kniver har et hakk framme på bladryggen for å hekte kaffekjelen av varmen.
Stålet i begge er Sandvik 14C28N, som skal være en forbedring av deres velkjente 12C27 som Brusletto har brukt i mange år. Jeg vet ikke annet om dette enn det som står på Sandviks egne sider, og har ikke hørt med Fredrik Haakonsen ennå.


En fulltangekniv fungerer best med skaftplater som ikke sveller eller krymper i takt med fuktigheten i omgivelsene. Da er det greiest med kunststoff som her. Alternativet er å bruke stabilisert tre, som også er som kunststoff å regne.

Begge versjoner har serratering langs deler av eggen.

Den andre finnes det 50 stykker av. Sjelden, den også.
Dette er vel ikke kniver som blir kjøpt for å brukes og slitt ut, men mer for at det er morsomt å ha dem, hvis du altså er av dette slaget knivfolk. Jeg regner med at kjøperne nøye vurderer og leser om bruksegenskapene i disse to satt opp mot de klassiske sameknivene, men at de selv ikke driver det lengre enn til litt non-destructive testing, for billige er disse knivene ikke.
Villmann Spesial, nyeste versjon
De tidligste Villmann Spesial-skaftene hadde det velkjente problemet med ved som krymper i en fulltangekniv. Alt kan virke greit når kniven er ny, men så tørker treet, og da stikker tangen fram, mer eller mindre, med skarpe kanter hele veien rundt. I denne versjonen er dette løst, som vi skal se lengre nede.

Slira er den samme som de to på bildene over. Den flytter hele greia enda et stykke bort fra klassisk samekniv. Og så er det brukt aluminium der samekniver tradisjonelt har messing.
Nå er det vel uansett ikke så sikkert at det er Spesial som skal konkurrere direkte mot samekniven. Det er det nok først og fremst Villmann Standard som skal.
Hvis vi skal være pirkete her, kan vi si at heller ikke valbjørk er toppers i en samekniv. Valbjørk er det ikke mye av innenfor området Sameland. Når tradisjonelle kniver derfra har mønstret ved i skaft og eventuelt også i slire, er det mest utvekster på bjørk og selje som har vært brukt. Noe sånt ville vært upraktisk for en fabrikk å få til. De velger heller valbjørk, og det er vel ikke særlig mange som vet forskjellen.

Fulltange med avrundede kanter

De har latt tangen stikke bittelitt ut over skaftet hele veien rundt, og avrundet den hele veien så du ikke engang tenker på at den er der. Dette ser ut til å fungere helt fint.

Litt mindre?

Begge knivene på dette bildet har ni toms blad. Samekniven til venstre har det tradisjonelt kortere skaftet, men selv med lengre skaft ville den vært vesentlig mindre ruvende i beltet enn Villmann Spesial.
Det er vel sånn at mens Villmann Standard skal konkurrere med samekniver, og bli kjøpt for å brukes, skal Spesial konkurrere med de svære amerikanske knivene vi nå ser ute i en del butikker og på Internett, og bli kjøpt mest fordi det er morsomt å ha en sånn. Og da er ikke denne slira større enn på en del av konkurrentenes.
Begge typer kunne hatt godt av å bli tatt litt ned i størrelse. Litt slankere og med åtte toms blad i tillegg til de store?
Slire av Femundtype?
Jeg skjønner jo poenget med en slire der kniven kan settes begge veien, etter som du er høyre- eller venstrehendt. Men det gjør den altså veldig stor og fremmedlandsk.


Her holder slira fingervernet godt fast. Noe for Spesial også?

Serie på 250 stykker. Stål: 440C.
.
Abonner på:
Innlegg (Atom)