26. juni 2007Knivtreff i Oppdal


23. og 24. juni var det for første gang knivtreff i Oppdal. Det ble arrangert av Gro og Jon Aalbu på besøksgården "Småbruket" på Lønset. Lønset er ellers et sted knivfolk forbinder med den store treskjærer og knivmaker Ole Olsen Moene, som var herfra.


"Småbruket" er et supert sted for et knivtreff, og i det hele tatt et bra sted å være. En ren idyll å besøke, med dyr av mange slag, og med noen drops av noen bygninger. Oppdal ligger dessuten innen rekkevidde for masse knivfolk i Trøndelag og Møre og Romsdal. Været var også brukbart. Så alt skulle ligge til rette for et strøkent knivtreff.

Men: Sankthans viste seg å være et dårlig valg. Smeder og knivmakere sa at de gjerne ville komme, men sankthans var dønn umulig. Dessuten kolliderte dette arrangementet med andre i nærheten - Norsk laksefestival i Surnadal, og Sunndal kulturfestival.


Vi hadde det helt topp, vi som var der, men vi burde altså vært flere.

Sånn skal det ikke gå neste år!

"Småbruket" planlegger å ha nye knivdager i 2008, og da blir det litt senere enn i år. Noter på kalenderen:

Lørdag 28. og søndag 29. juni 2008.

Dette bør være bedre datoer. Jeg håper Gro og Jon ikke ombestemmer seg, men at vi her får et årlig trøndersk knivtreff som ingen kan komme utenom å dra på.


Gjengen møtes til knivprat. Fra venstre Bjarne Delbekk, Reidar Aasen og Ole Schult.

På knivtreff er det en del kniver som gjør noen runder, så det hender at du kjøper igjen en kniv du har hatt før. Typisk Delbekk-replikk ved bordet her: "Den der har jeg tapt penger på to ganger!"
Børge Botnen kapret stabburet til handelen med skaftemner, og fylte det opp med trebiter i superklassen. Moskushorn også. Han gir nok ikke slipp på dette lokalet.
Walter Møbius på Lønset er en dyktig knivmaker og smed som behersker mange teknikker. Han eksperimenterer også med mer moderne saker enn kniven på bildet nedenfor, men jeg ser at jeg ikke har fått med noen bilder av dem.
Siden kniven er fra Oppdal, passer det fint at den har en bit moskushorn ned mot bladet.


Torolf Hervik fra Trondheim demonstrerte sølvgravering. Han lager telemarkskniver av høy kvalitet, men ingen tradisjonelle trønderkniver. Sånt er jo ikke bra.
Her er han sammen med Imre Aalbu fra Småbruket.To kniver fra Torolf Hervik.
Knut Fjeldsø (til venstre) og Erling Møkkelgård.
Toppers: Jeg fikk låne med meg hjem diverse gamle kniver fra Lønset.

Oppdal er selvfølgelig en del av Trøndelag også i knivsammenheng, noe disse knivene tydelig viser. Nå har jeg morsomme timer foran meg med å studere knivene og gruble over dem. For eksempel med å prøve å tyde det håpløse stempelet på den nederste kniven.


Her finner du mer om Småbruket.