Noen kniver fra Lars Fredriksen


Lars Fredriksen (1885-1965) fra Nesgrenda var en mangesidig og kreativ knivmaker, og uten sammenligning Aust-Agders store navn. Jeg håper noen snart lager en stor og fin bok om ham, men i denne historien skal det bli mange nøtter å knekke før man er i mål. Her legger jeg bare ut bilder av noen kniver som mer eller mindre sikkert er laget av ham.

Sammenlign knivene på disse bildene med det jeg har lagt ut her og her.

Først har vi hans mest kjente modell, den som fikk så stor betydning for knivtradisjonen i Aust-Agder. I diverse varianter fra diverse samtidige og senere knivmakere er det denne knivtypen man tenker på med betegnelser som fredriksenkniv, eller Aust-Agder-kniv, eller gjerstadkniv. Hvis man skal ha en samling som viser typiske norske kniver, er det vanskelig å komme utenom en av dette slaget.

I sin mest typiske utførelse har Lars Fredriksens kniver et enkelt skaft av valbjørk, blad fra Jørgen Romundstad (som kniven på bildet), og slire av lær med opphengsfeste av ståltråd. Og med finere utskjæringer enn fra noen knivmaker før ham.

Knivmakere i Aust-Agder har alltid siden prøvd å få til like god eller enda bedre skjæring enn dette. Mange av dem har fått til det helt utsøkte, men når det gjelder friskhet og liv i læret, er det bare noen få som kan stille opp mot ham. Hvis du skal ha bare én kniv av denne typen i samlingen, må det nok bli en fra Fredriksen selv.


Lars Fredriksen hadde sitt faste mønster, men en viss variasjon kunne det være, som disse tre knivene viser. Det vanligste mønsteret til høyre.












Her har kniven fått graverte holker, mens slira også her er en ren lærslire. Jeg så dette eksemplaret første gang på Jan Eriksens pinsetreff på Vøra Camping i Sandefjord, på 1980-tallet. Jeg syntes den var helt kanon den gangen, og av en eller annen grunn er det en kniv jeg aldri siden har glemt.








Og her er en av hans fullt utstyrte staskniver, av samme hovedtype som telemarkskniven. Av samme kvalitet også. Riktig en drøm av en Fredriksen-kniv. Blad fra Olaus Bakken.

















Detaljer fra kniven over. Sammenlign graveringene med dem på neste kniv.


Høydepunktene i Fredriksen-historien er kanskje knivene av denne typen. Dette eksemplaret (i hvaltann?) er av samme slag som hvaltannknivene fra Lauritz og Karl Olsen, og fra Lars Griffenfeldt. Særlig denne siste knivmakeren skal han ha fått opplæring og inspirasjon fra.





Lars Fredriksen er virkelig ikke lett å bli klok på. Den store variasjonen i knivtyper er én sak, variasjonen i kvalitet en annen. Det er nesten som om han skulle ha vært mange forskjellige knivmakere. Noen av knivene hans har gravering av telemarkstype, mens andre graveringer er mer av tatertype. Kanskje dette sier noe om når knivene er laget, eller kanskje det heller sier noe om hva de aktuelle kundene ville ha. Noen av knivene er mesterlige, mens andre er dårlige både i skjæring og gravering og utførelse ellers. Dette sier nok mest om livssituasjon og om hvilke betingelser han hadde da han laget kniven. (Eller, og dette gjemmer jeg altså bort i en parentes, kanskje de ikke alle sammen er laget av bare én person?)


En annen type gravering

Litt om denne andre graveringen. Det finnes kniver som på en måte hører til en annen verden enn de forrige. Graveringen er i en annen tradisjon, skjæringen til dels også. Men også en del av knivene som har dette slaget dekor, skal være fra Lars Fredriksen.

Her er et eksempel på den andre graveringen, her på en eske som jeg tidligere har vist, med årstallet 1893, fra ukjent gravør. For tidlig til å være fra Lars Fredriksen, som var åtte år i 1893, men tydeligvis fra et av forbildene.












Og her har vi en dolk med denne typen gravering. En forløper for Lars Fredriksen? Eller en samtidig? Eller fra ham selv?


Så til to kniver som skal være sikre Lars Fredriksen:











En kniv mer i slekt med taterkniver. Denne har gravering av dette andre slaget, med forbilder fra samme tradisjon som den som graverte esken og kniven på de forrige bildene.

Skaftet er i bein, slira i lær med sliretrykk og sidesøm. Kniven er til å skru fra hverandre. Et supert eksemplar. Alle tilpasninger er strøkne, og det er noe utsøkt over hele kniven. Det er brukt "svenskeblad", altså et blad av Eskilstuna-type, enten det er laget der borte eller ikke.

Det finnes kniver av dette slaget som er i vesentlig simplere utførelse enn denne. Kniven her har ulike sliretrykk foran og bak. På de enklere knivene er forsidetrykket brukt på begge sider, noe som tyder på at de er avstøpninger av det som er brukt her, noe som igjen kan føre til diverse teorier. Men inntil videre er både denne og knivene som er i dårligere utførelse, laget av Lars Fredriksen.


Det finnes også noen enda mer staselige, av samme type:

Denne er av samme slaget, med de samme detaljene både i skjæring og gravering, det er bare mer av alt.









































Vi venter alltid å se masse dekor på en kniv fra Fredriksen. Men jeg vet også om en med helt glatt slire, som eieren kjøpte direkte fra knivmakeren. Jeg får ta en tur bortom denne eieren en dag og knipse noen bilder av den.