27. januar 2009Foldekniver fra TRIO


Foldekniver er noe som kommer fra Eskilstuna, Solingen eller Sheffield, eller fra nesten hvor som helst. Frankrike. USA. Men bare unntaksvis fra Norge.

La oss si at noen fant på å samle norske foldekniver fra før første verdenskrig. Hvor mange ville han få tak i? Ganske få.

Men hvor mange er laget? Hundrevis forskjellige!


Her er TRIOs katalog fra 1910, med en vrimmel av foldekniver laget i Stavanger. Og dette er bare fra det ene året.

Jeg regner med at katalogen inneholder de samme modellene som fra rett før TRIO-tiden, men her altså med TRIO-stempler. Tidligere ble stort sett de samme modellene laget med Stavanger Beslagfabriks andre stempler, som det var en del ulike av, og før det igjen hadde Stavanger-fabrikken også andre modeller.

Ikke overraskende er det de fineste av disse knivene vi oftest ser, særlig variantene av 1905-kniven, mest fordi de er blitt tatt bedre vare på enn de andre, men også fordi knivfolk lettere legger merke til dem. Ut over disse har jeg sett bare noen få av alle som er med i denne katalogen.


I tillegg til TRIO-knivene kommer foldeknivene fra O. G. Kverneland, som jeg har vært ivrig samler av i tredve år. Antallet jeg har fått tak i så langt, er null.

Og så er det noen foldekniver fra instrumentmakerne, ved siden av dem som de bare fikk laget i utlandet med deres stempel. Der også har jeg en samling på null eksemplarer.

Fra før av har jeg vist en del norske foldekniver her.


Bildene her er tatt fra kopier av en TRIO-katalog, men de gir likevel et brukbart inntrykk av knivene, og det bør gå bra å lese teksten på disse sidene.

Som dere får se, er knivene i katalogen for en stor del Eskilstuna-modeller. Men Eskilstuna-modeller vil ofte si Solingen- eller Sheffield-modeller, for alle kopierte alle.

I 1910 var tresifret modellnummer tatt i bruk for alle knivene. Når de samme modellene fantes også tidligere, hadde de da et tosifret nummer. Hvis noen har andre kataloger enn denne, eller brosjyrer, prislister eller annonser, vil jeg gjerne se dem.

.