24. mars 2009
Dobbeltkniver fra Geilo/Hol
Det ble laget et betydelig antall dobbeltkniver på Geilo/Hol, altså slike der det sitter to kniver i samme slire, en stor og en liten. Selve knivene er av samme slag som dem som ellers ble laget av disse produsentene.
Brusletto Bamsen
Her er en jeg nylig fikk på eBay fra USA. Den er en Brusletto Bamsen som jeg har sett bare én gang tidligere, hjemme hos Ragnvald H. Brusletto på Geilo for mange år siden. Jeg regnet med at den ville dukke opp på et marked før eller siden, men jammen tok det tid. Antagelig er den ganske sjelden, for ideen bak den er ikke særlig smart, så den solgte nok dårlig. Vi skal se på denne og noen andre dobbeltkniver fra Geilo og Hol.
Dobbeltkniver er laget på to måter. Her er knivene plassert ved siden av hverandre. Lengre ned skal vi se den andre og mer elegante måten.
Geilo/Hol-skaft er normalt av bjørk, som regel med en eller annen dekor, ofte utført med svipenn eller innpresset. Her er Brusletto-skaftet i stedet av bøk, og altså udekorert. Dette er så klart enklere å få til for en fabrikk, som gjerne vil redusere håndarbeid. Men selv om stempeldekor er enklere å få til enn dekor med svipenn, brukte Brusletto i mange år svidd dekor, bare se modellen Trollegg.
Navnet Bamsen er et av Bruslettos kjente produktnavn, men da er det en annen kniv enn denne vi tenker på, nemlig den mye nyere etterfølgeren til deres klassiker Hallingen. Jeg ser ikke for meg at den nye Bamsen blir samleverdig de nærmeste femti årene, siden heller ikke Hallingen har rukket å bli det. Saken stiller seg ganske annerledes for denne gamle Bamsen, hvis man da i det hele tatt samler fabrikk-kniver og ikke heller mener at de passer best på steder merket "Restavfall".
Altså en dobbeltkniv, men når vi tar knivene ut av slira, ser vi at det likevel bare er én. Den lille "kniven" er ikke noen kniv i det hele tatt, men et verktøy til fiskesneller!
En rar idé.
Ofte får produsenter det for seg at det er kjempesmart å kombinere flere verktøy i ett. Det kan gå bra, som i sveitsiske foldekniver og kniver av Leatherman-type, men et eget verktøy for fiskesneller ved siden av kniven? Jeg kan ikke huske noen fisketur der jeg fikk så øyeblikkelig behov for å åpne en snelle at jeg savnet å ha verktøyet i slira og ikke like gjerne i redskapsboksen.
En ganske annen sak er at siden jeg samler både på kniver og på norskproduserte fiskesneller, er dette en kniv jeg ikke kan greie meg uten.
Ifølge Ragnvald H. Brusletto var det Lars R. Brusletto som konstruerte Bamsen.
Bladstempelet på mitt eksemplar. Et vanlig Brusletto-stempel i mange år.
Ragnvald H. Bruslettos eget Bamsen-eksemplar hadde i stedet dette stempelet som her er avbildet på en kniv fra Harry Morseth.
Det finnes også en annen versjon av denne kniven:
Brusletto + Furuseth
Slira er så godt som den samme som i Bamsen, og bladene og skaftene også, men denne gang er det større usikkerhet omkring opphavet.
Det kan se ut til at Nils J. Furuseth er innblandet, og rosemaler Arnfinn Sataøen.
Så da skal vi se nærmere på denne og noen til.
Og da kan det være lurt å se på disse to:
Her er den mer vanlige typen dobbeltkniv, der den lille kniven er plassert foran på slira til den store. Vi forbinder typen kanskje mest med Finland, men i likhet med forrige løsning er dette vanlig på kniver fra mange land, i mange år.
Det kan se ut til at begge knivene på bildet er fra samme mann. Det tror jeg de bare delvis er. Delvis? Jo da, bare delvis.
Kniven til høyre er fra Nils J. Furuseth. Den er umerket.
Kniven til venstre tror jeg er et produkt av en byttehandel mellom Furuseth og Brusletto. Beltestroppen er merket 10/G, som jeg ikke vet hva betyr.
Dette er komplisert: Ragnvald Brusletto fortalte at også Brusletto ville ha denne modellen i utvalget. De fikk Furuseth til å lage de ganske krevende slirene for seg, i bytte mot knivblader, og satte i sine egne kniver. Og fikk Arnfinn Sataøen til å dekorere (som i dette tilfellet, tror jeg), og noen ganger Furuseth selv. Da er det ikke rart at slirene er til forveksling like. Og bladene er jo de samme, og skaftene er nesten like.
Det jeg her skriver om disse dobbeltknivene som har både skaft og slire dekorert med svipenn, er slik jeg antar at dette henger sammen. Jeg blir ikke overrasket hvis jeg har tatt feil av hva som er Brusletto og hva som er Furuseth i akkurat disse, og er glad for å høre fra noen som vet noe sikkert her.
Da kan vi gå tilbake igjen til denne. Den har slire dekorert nesten helt som på kniven over til venstre, og knivene er de samme.
For å lure oss har også knivene i slira over til høyre samme holker, samme fiberplate på toppen, og samme endeknott. Skaftformen er også svært lik, men dette var skaftformen i Geilo/Hol-knivene på 1950-tallet og litt før og en del senere. Furuseth hadde oftere smalere utstikker i skaftenden, og ofte var Bruslettos skaft mindre elegante enn hans.
Noen forskjeller i opphenget.
Den med bjørn på fisketur, og med navnet Bamsen på slira, er den nyeste av de to. Det eksemplaret jeg fikk se hjemme hos Ragnvald H. Brusletto, hadde slire merket Patent 86772. Patentet gjelder bare den lille lærbiten som jeg har vist i artikkelen om kniven fra Hardanger Sylvplett, og viser at kniven er laget i november 1955 eller senere.
På slira med svipenn-dekor står det PATENTANM., så den er laget en gang mellom oktober 1952 og november 1955. Hvis jeg vil gjette, og det vil jeg jo, sier jeg at den som er dekorert med svipenn er laget kort tid før november 1955, og Bamsen kort tid etter, og deretter ikke særlig lenge.
Men så, 10. mai 2009, fikk jeg et tips fra Trond Aabogen
Han hadde sett et par annonser i bladet Fiskesport:
Denne sto i Fiskesport 1958 nr 7, side 318.
Så da var altså Bamsen i produksjon så sent som i 1958? Kanskje. Hvis da ikke forklaringen heller er at Brusletto forsto at noe måtte gjøres for endelig å bli kvitt lageret av en tungsolgt modell?
Her er skaftene dekorert med svipenn, så der har vi en variant til å lete etter.
Annonsen ser ut til å være satt sammen i en fei. "Gjøvik" er jo feil. Bildet er bare et utklipp, så kniven har tydeligvis vært vist i en eller annen publikasjon tidligere. Hvor tidlig? Hvis noen kommer over den, blir jeg glad for å få beskjed.
Og så denne, i Fiskesport 1959 nr 6, side 270.
Her er "Gjøvik" rettet til "Geilo", og det er et penere bilde. I forrige annonse sto det at dette er et verktøy for "rep." av fiskesneller, her er det endret til "reg.".
Så spørs det altså om noen syntes de trengte noe slikt for å reparere eller regulere fiskesnella. Men for en nåtids snellesamler er det noe annet. Klart at et snelleverktøy som dette hører med i snellesamlingen.
På denne tiden hadde Brusletto ellers ikke for vane å annonsere, og i Fiskesport var det vanligvis ikke knivannonser fra noen andre heller.
Den eldste slira er merket med nummer 10, hva nå det står for.
Mange kniver fra Geilo/Hol har åpen skaftende ved bladet, med en trekile på hver side.
Vanlige bladstempler i knivene ovenfor, her i to størrelser. Øverst 12,5 mm, som her er brukt i Furuseth-eksemplaret med samedekor. Nederst 13,5 mm, som her er brukt i Bamsen og i de to med dekorerte slirer.
Eksportkniver
Når vi finner disse knivene på eBay i USA, er det enten noen som engang ble kjøpt av amerikanske turister i Norge, eller noen som ble eksportert til USA og solgt der. Vi kan skille dem på bladstemplene.
MADE IN NORWAY
Som vanlig er nok dette ikke noe å stole på fullt ut. Det kan vel hende at MADE IN NORWAY også havnet på noen kniver for innenlands salg.
Andre produsenter
Geilo/Hol hadde flere produsenter av dobbeltkniver:
Kniven på bildet ligner mye, men denne gangen er slira ikke fra Furuseth.
Kanskje det er Olav L. Bakken på Geilo som laget denne. Dekoren ligner iallfall på andre typer signerte kniver fra ham, men jeg vet det altså ikke. Olav Bakken var først eggsmed hos Brusletto og startet deretter eget verksted hjemme. Det finnes blader med negativt stempel OLB. Kanskje de er fra ham?
J&S laget knivblader fra 1944 (kanskje allerede fra 1942) til ca 1950.
Det er jo også godt mulig at hele denne kniven er fra Johannessen & Solhaug.
Olav Skogheim
En viktig Geilo-produsent av dobbeltkniver var Olav Skogheim, som var smed hos ØYO og etter krigen begynte for seg selv. I begynnelsen var skaftene hans av tre, senere oftest i reinshorn. Dekoren er tegnet med tusj og sikret (iallfall for en stund) med et lag lakk.
Skogheims slirer kan skilles fra Nils Furuseths på sliretuppen, som har mindre sving enn hos Furuseths. Dette gjelder de nyere knivene, som denne. Igjen, for å rote det til for oss: Tidligere sydde Furuseth mange slirer for Skogheim.
Dette var en staselig suvenir å ta med hjem fra norgesbesøket. Helt til på 1980-tallet var slike kniver å se til salgs her i Trondheim på Hotel Royal Garden, både enkeltkniver og dobbeltkniver, laget av Nils Jakob Dahle.
Nils Jakob Dahle på Geilo arbeidet hos Skogheim fra 1954. Da Skogheim døde i 1971, fortsatte Dahle sammen med Skogheims sønn Knut, før han i 1978 overtok utstyret og
Eller er de laget av Dahle når de er uten navn?
Lars Haugen
Bladstempel:
L. HAUGEN HOL MADE IN NORWAY
Det var noen dobbeltkniver. De finnes også fra Erling Brusletto Knivfabrikk, i svært uvanlig fasong (skal finne fram bilder av dem), og fra flere Geilo/Hol-produsenter.