6. mai 2010



På museum


Vitenskapsmuseet i Trondheim har satt opp en jubileumsutstilling, "1760 Vitenskap i verdens utkant". Det er 250 år siden opprettelse av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS), og 100 år siden etablering av Norges Tekniske Høiskole.

Og faktisk er det tatt med noen kniver også.

Det minner oss om at disse museene har mer enn de viser fram. Stadig mer er å finne i DigitaltMuseum (selv om registreringen der ikke er kommet så langt for alle museer), men det er ikke som på et bibliotek. På et museum er det ikke bare å søke fram fine ting i magasinet og få se dem på en lesesal.

Jeg var innom Vitenskapsmuseet nå i dag og knipset noen bilder gjennom montrene.


En fin maskekniv med skaft i risknute. Supert bevart, som de ikke sjelden er. Veldig ubehagelig å bare kunne se den gjennom glasset. Hva slags blad har den? Det er sannsynlig at det er helt topp.

Gaffelen som ligger ved siden av, er fra Rennebu, Sør-Trøndelag.

















Helt typisk maske. Den sitter tydeligvis fast, så her skjuler det seg nok ikke noen liten kniv eller noe annet morsomt under.

Læret er dekorert med gullstempel på bokbindermåten. Det har nok vært hatt på slira.

Kniven har tilhørt Christopher Hammer (1720-1804), som var et av de store navn bak DKNVS.

Jeg skulle fint greid å finne plass til en sånn hjemme.




Resten er bordkniver, men ikke hvilke som helst. En bordkniv er også en kniv, bare den er gammel nok.














Denne er ikke snau, særlig når historien er med. Det er et spisebestikk fra 1600-tallet med skaft i emalje og gull. Og det er en gave fra kong Christian 4 (som altså døde i 1648) til Karen Andersdatter Plate. Det har tilhørt Christopher Hammer.












En liten kniv med skaft av tann og slire med hatt. Det står at den er registrert i Selskapets tidligste tilvekst, så de fikk den altså på 1700-tallet. Den kan vel godt være like gammel som den forrige?

Den ligner mye på de antatt hollandske med skaft i messing der et par står tett inntil hverandre.




Og så et fint spisebestikk med skaft i tann og sølv. Dobbeltslire med hatt.









Til slutt en som ikke akkurat er en kniv, men graverte, trønderske snusdåser er heller ikke det dummeste å ha i en samling trønderkniver.













Denne er fra Støren, Sør-Trøndelag. Super.


I tilfelle du er i byen: Det er gratis å komme inn på Vitenskapsmuseet i jubileumsåret 2010.