1. september 2010



Junge med skjult fjær
















Denne jungen har en form som forbindes med Vestlandet. Jeg har hørt dem omtalt som Hornindal-junger. Nordfjord museum har en del som ser sånn ut. Sunnfjord museum har også noen junger, men der er de annerledes. Noe å finne ut av for en eller annen.

Lengde sammenslått: 8,2 cm.


Det spesielle med akkurat denne modellen er at den har skjult fjær.

Junger flest, og foldekniver flest, har en sideplate på hver side, og det hele blir holdt sammen med gjennomgående nagler. Her er i stedet all messingen i ett stykke. Da holder det med én nagle, ved bladet.

Jeg vet ikke hvor vanlig det er at junger i denne fasongen har skjult fjær.


Dekoren er bare et lite kryss på toppen. Rart de ikke ble fristet til å prøve seg på å forme skaftenden som et dyrehode, eventuelt et stilisert, for de var jo godt i gang.







Selv om det ikke er synlig fra utsiden, er det en vanlig stålfjær der inne. På bildet går den fra venstre og til godt over midten, der den blir holdt på plass i et hull i skaftenden.














Årstall og initialer. Som vi ser av den tredje bokstaven (D for datter), var den en damekniv.



Skjult fjær var ikke noe spesielt for junger, det er bare en ganske uvanlig løsning både for junger og andre foldekniver.

Fjæra er plassert sånn på denne modellen som TRIO hadde i sin 1910-katalog. Eksemplaret på bildet er et eldre eksemplar fra dem.