17. april 2011Trøndersk kniv. Rar


Noen kniver er merkelige. Denne lille saken her, med totallengde bare 10,8 cm, har jeg ikke sett maken til. Jeg har lenge hatt den liggende i skuffen, og ser på den av og til. Den ser ut til å være trøndersk, og har vært på en gård her, men er ellers ikke lett å bli klok på.


Bladet er satt sammen av flere metallstykker, og under holken er det satt inn noen rare messingstifter. En sånn stift ligger ved siden av kniven på dette bildet.


Bladet først. Lengden var nok 5,5 cm før spissen brakk. Det har en viss primitiv damask-effekt, og kan vel ikke være laget sånn av noen annen grunn enn for å være dekorativt?

Bred slipefas, mye bredere enn normalt. For å vise mønsteret bedre?

Med den avbrutte spissen, en nesten-knekk til, og alle hakkene i eggen å dømme, er kvaliteten lite å skryte av.


Litt filt dekor i bladryggen innerst ved skaftet. Men det man mest legger merke til på dette bildet, er jo den løse messingstiften oppå skaftenden. Den ligger i et spor der den ville blitt holdt fast av holken.

Det har vært fire sånne stifter rundt skaftenden. I tillegg til den jeg har lagt løs oppå, har det sittet en i sporet midt på skaftet (utydelig på bildet). Den er borte. De andre to sitter bedre fast, se det første bildet.

I den ferdige kniven ville stiftene vært skjult. Hensikten med dem var tydeligvis å holde holken et stykke ut fra skaftenden. Men hva i all verden skulle være vitsen med det? Hadde holken sittet der nå, hadde vi ikke visst at det er noe rart med konstruksjonen. Vi tar jo ikke fra hverandre knivene våre for å se etter rare løsninger, så et og annet merkelig er nok der oftere enn vi vet om.


Toppholken er på plass, iallfall nesten. Det var tydeligvis meningen å klinke den fast med messingstifter. Og det sitter vel fire stifter i treet under denne holken også.

Det som stikker ut på midten, er ikke tangen, men enda en messingstift.

Skjøten er lagt på siden, som den ofte er på trønderkniver.

Jeg skulle gjerne sett kniven ferdig, med slire. Hvis det ble laget flere av dette slaget, er de kanskje ordentlig fine?


.