6. juli 2011
Løvekniv fra Nils Torp
På pinsetreffet på Eidsfoss 2011 tok jeg bilder av en løvekniv fra Nils Gundersen Torp (1870-1926), en av knivmakerne fra Lindesnes som skar i Louen-tradisjonen. Gode kniver fra ham er ettertraktet som bare det. Dette eksemplaret er både fint skåret i kristtorn og uvanlig fint bevart. Det har knapt vært utsatt for lys og støv, og ser ut som om det skulle ha vært skåret i dag.
Kniven har alt som en sånn en skal ha. Praktfull løve med skjegg, og fin skjæring ellers, signert blad, og typisk Lindesnes-holk i sliretuppen.
Som vanlig er det en smakssak om man ønsker seg en kniv med pen slitasje og nydelig patina, eller om man heller vil at den skal se ut som den nettopp er hentet hos knivmakeren. Hvis det er det siste slaget du tilhører, er denne noe for deg.
Frisk og fin skjæring, gjennombrutt i nedre del av slira. Det er gøy ha flere kniver av dette slaget på bordet og studere hvordan skjæringen i hver av dem befinner seg på en skala fra enkel husflidkniv (som de leverte mye av til Husfliden i Mandal) og opp til de store kunstverkene som disse gutta også kunne levere. Hvor er denne plassert på en Lindesnes-skala fra 1 til 10? Tilstanden er en tier, men tegning og utførelse av skjæringen? En åtter?
Av og til kan en lys kristtorn-kniv som dette endre farge fra det ene knivtreffet til det neste. Plutselig har den en mørk patina som antagelig skal selge bedre.
Nils Torp smidde visstnok alle sine blader selv,
Bladstempel: THORP
I folketellingen for 1900 er han registrert som Nils Gundersen Torp, og i 1910 som Nils Gundersen.
Løven er alltid prikken over i-en. En Torp uten løve er også en ettertraktet kniv, men det er først med en løve som dette at det virkelig tar av.
Men man må ha kniven i hånden og kunne snu og vende på den, og se hvordan uttrykket i ansiktet forandrer seg. Ett enkelt bilde sier ikke nok.
En litt annen vinkel igjen, og det blir enda mer drama over løven.
Løvene fra Lindesnes-knivmakerne har mye felles. Så satt de da også ofte sammen og skar. Torp satt mye sammen med de jevngamle Elias Louen og Gustav Vigeland, og bodde en tid sammen med Vigeland. Han har selvfølgelig også studert løvene til Tarald Louen og Lars Birkeland.
Og det er jo ikke det dummeste å ha en Gustav Vigeland med i gjengen når en skulptur som dette skal utformes.
.