7. januar 2012Av Louen-type?


I august 2010 viste jeg en kniv her av tilnærmet Louen-type, men med et overraskende bladstempel. Jeg hadde fått noen bilder av den fra en amerikaner. Også en annen amerikansk samler har sendt meg bilder av en kniv med løve av lignende slag, og det passer bra å vise de to knivene sammen.

Det passer også bra å sammenligne dem med de knivene jeg har lagt ut av Louen-type.

Nå har jeg flyttet den første kniven hit, etterfulgt av den andre. Spennende saker. Veldig hyggelig om noen vet noe og gir beskjed.24. august 2010


Løvehodekniv


men ikke fra LindesnesNår en kniv ser ut som dette, går tankene straks til Lindesnes, til Sør-Audnedal der far og sønn Louen, og Torp, Birkeland og Vigeland skar slike morsomme og ettertraktede saker.

Hvem av dem ville du gjette på?

Hvis denne kniven hadde vært usignert, hadde diskusjonen gått i årevis, og noen konklusjon hadde vi vel knapt fått på dette. Nå er den signert, og det hjelper oss et stykke, men ikke i mål.

Løven er velkjent, men likevel ikke velkjent nok. Og så er det dette uvante skjoldet midt på skaftet.


Slire mangler. Trist, for med utskåret treslire av samme slag hadde dette vært en kniv til å dåne av. Det kan godt hende at den hadde en enkel lærslire, men den også hadde det vært supert å ha der.

Jeg har ikke hatt kniven foran meg, bare disse bildene som jeg fikk fra den amerikanske eieren, James Morita.Den er altså signert:

Overraskende nok: Hakon Blikstad. Den har hans mellomste bladstempel, det jeg har foreslått plassert til 1870-tallet eller kanskje helt i begynnelsen av 1880-tallet.

Byen er altså klar. Men knivmakeren?Her er bilde av hele kniven:En knivmaker skjærer ikke et skaft som dette helt ut av det blå. Enten har han sett noe lignende (og ikke nødvendigvis en kniv), eller så har han selv utviklet dette over tid. Hvis vi sier at denne er laget på 1870-tallet, hvem hadde han da å se etter?

Eller, for å snu dette: Er det en kniv som dette de hadde sett da de begynte å skjære løvehodekniver, knivmakerne fra Sør-Audnedal?

Den er for tidlig til at Elias Louen, Torp eller Vigeland kan ha hatt noe med den å gjøre. Det er bare Tarald Louen eller til nød Lars Birkeland som var aktive så tidlig som dette.

Birkeland holdt seg mest hjemme, men i historien om Tarald Louen er det en del år (hvilke år?) da vi ikke vet hvor han var. Kan han til og med ha hatt en periode i Trondheim? Tvilsomt. Nå er det ikke sånn at utveksling av ideer krever personlig frammøte. Knivene kom seg mer omkring enn knivmakerne, og hvem som helst kan ha sett en kniv laget hvor som helst.


Midtsidekniven i Knivbladet 2004 nr 3, side 50-51, er en signert løvehodekniv fra Johannes Odde. Ta fram bladet og sammenlign. Odde-kniven er tydeligvis skåret mens han bodde på Lillehammer, som han gjorde fra ca 1885.


Det er mulig å tenke Odde også for den kniven jeg har vist her, selv om akantusen er i flateste laget for ham. Denne og Lillehammer-kniven ligner ikke nok på hverandre, men så er de jo også laget med en del års mellomrom.

Odde-kniven i Knivbladet er fint skåret, og har de typiske båndene som rammer inn felter med akantus. Løven har ikke så mye av Lindesnes i seg som denne, som er tøffere og kraftigere.

Når Odde har lett for å seile opp som mistenkt når vi har en pent skåret kniv fra Trondheim, er det fordi han er mest kjent, men det var mange andre i byen som skar pent på den tiden.

Altså ingen konklusjon fra meg. Men kanskje fra noen andre?
7. januar 2012


En til


i slekt med den forrigeBildene av denne kniven fikk jeg fra eieren, Dan Agler i USA. Løven har mye til felles med forrige kniv. Ellers er det mye som er ulikt, men de to kler hverandre godt.

Slira er vist fra baksiden. Den er av aller enkleste sort, men særlig hvis kniven er fra en byknivmaker, kan en slire som denne godt ha vært med fra starten.
Mens forrige kniv hadde skaft dekket av akantus, har vi her landskap, hjortedyr, mann og hund. Samme motiv på begge sider.

En sammenbitt fyr, denne løven. Og i motsetning til Louen-gruppens løver har den ikke fått tatt ut treet inni munnen.

Og i motsetning til Louen-gruppens kniver et det en fasettert mutter på toppen. Byknivmakere mange steder brukte den slags mutter, for eksempel Blikstad i Trondheim.

Bladet har ikke smellopp, men ansats til det. Litt filing her, så hadde det vært en ordentlig smellopp som kanskje kunne ha fortalt noe.

Jeg har en følelse av at jeg har sett akkurat dette motivet på en annen kniv, jeg kommer bare ikke på hvor. Kanskje til og med på en kniv jeg har vist her tidligere?


Og knivmakeren? En i Louen-gruppen? En som har sett etter dem? En de har sett etter?

Eller har ingen av disse knivene noe med Lindesnes-knivmakerne å gjøre, men at dette bare er noe som ligner? Det var ikke bare på Sørlandet de kunne skjære grinete løver. Løver har vært utbredt i norsk treskjæring i århundrer.