17. februar 2013Kniver fra KanariøyeneFolk på sydentur kjøper med seg souvenirer hjem, og for knivfolk blir dette av og til en kniv. Det finnes tradisjonelle knivtyper i mange av de store ferielandene. På Kanariøyene, for eksempel. Der kan du komme over noe sånt som dette.

Dette er den klassiske knivtypen som ble laget bare av knivmakere på Gran Canaria, og som fremdeles blir det. Jeg har ikke hørt at de andre Kanariøyene har noen spesiell type, og kniver av dette slaget blir solgt der også.

Lengde blad/skaft: 26 cm.

Kniven fra Gran Canaria er en lokal variant av en av de mest kjente spanske slireknivtypene. I likhet med dem fra fastlandet, og fra de spansktalende delene av Syd-Amerika, varierer de fra turistting til virkelige klenodier, med priser fra nederst til øverst.Her ligger kniven sammen med en nyere kniv. Den eldste er kanskje hundre år, og kan godt være mer også.

Jeg har aldri vært på Kanariøyene. Disse to er fra bruktforretninger i Trondheim, der de ikke ante hva det var for slags kniver. De kostet ikke stort.

Hvis du beveger deg inn på markedet for bedre saker, enten det er på eBay eller på Kanariøyene, kan det være som å komme inn på markedet for gamle norske staskniver. Da går det noen kroner, og for norske knivsamlere flest er det vel uaktuelt å bruke mye penger på sånt.På begge kniver er bladet smidd ut helt som det skal, i akkurat denne formen, det er ikke slipt ut av en plate.Lett å overse inne i rusten, men den eldste kniven har dekorert blad. Ganske enkel dekor på denne, men det kan være gjort mye mer ut av det.
På begge to er er skaftet helt middels for denne knivtypen, men det kan være mye mer avansert utsmykket, med mønster av mange slag.


Vi er vant til at opphenget er på baksiden av slira. Mange steder i verden er det i stedet plassert på forsiden, og er en stopper som skal holde fast kniven når den blir stukket inn bak beltet.

Dette kan se ut som en usikker måte å feste kniven på, men siden også rytterfolk rundt om i verden kan feste kniven sånn, fungerer det tydeligvis.

Den eldste er dekorert med litt ekstra søm og farge. Den nyeste har "kunstlær" øverst.Sømmen i ny og gammel slire.
Knivene fra Gran Canaria er ganske ofte å se på eBay, og de er ellers beskrevet rundt om på Internett (søk på "cuchillo canario"), for eksempel på denne siden:

http://www.grancanaria.com

Der står det blant annet dette, i den svenske versjonen:

"Den kanariska kniven är en av de få hantverksprodukter som bonden känner sig stolt över att äga. Ägandet hålls inom familjen genom tidens gång eftersom den ärvs från far till son. Det är ett användbart redskap som är omistligt ute på fälten då den behövs till att skära av gräs, grenar, ympa träd och i alla olika skeden i skötseln av bananplantagerna. Herdarna behöver den till att skära kaktusblad och när han måste skära i ett djur. Man kan inte heller låta bli att nämna att kniven använts vid många tillfällen som försvarsvapen och många män säger därför att "gå utan kniv är som att gå naken"."
Noen som kjenner igjen det der? Dette er jo noe som har vært gjentatt utallige ganger om norske kniver, som om det var typisk for Norge å ha kniv på seg over alt hvor man gikk. Det samme har vært sagt i våre naboland, og jeg mistenker at lignende formuleringer har vært brukt hvor som helst over hele kloden.


Hvis du er på Gran Canaria og vil kjøpe en tradisjonell kniv derfra, er det nok lurt å se etter et gammelt eksemplar i bra stand. Hvis du heller tar med deg en nylaget kniv, er det bra om bladet er et skikkelig smedarbeid og ikke bare et blankt, jevntykt blad stanset ut av plate. Folk som samler spesielt på sånt, vet nok hvem som har laget hva, og hvilke knivmakere man skal ha tak i og hvilke man skal unngå, men det vet jeg ikke noe om.
Spania


Jeg får vel vise en av de spanske knivene som er forbilder for knivene over. Nå har jeg ikke noen sånn kniv, bare disse små bildene.


Hvor kommer mønsteret i knivene våre fra? Ikke akantusen i det hele tatt, for den kom jo fra Syd-Europa og spredte seg utover hele Europa, men akkurat den kniv-akantusen som vi finner blant annet i taterknivene?
Denne spanske 1800-tallskniven (eller enda eldre?) var på eBay for noen år siden. Den ble ganske dyr, og siden jeg ikke samler på sånt, nøyde jeg meg med å ta vare på bildene.Strekgravering med trambulering i bunnene. På skaftet og bladet er også bunnene strekgravert.

Etter bildene å dømme har ikke slira hatt noe oppheng.


.
En akantus som denne kunne ha sittet på en norsk kniv uten at vi hadde stusset over det. På en trønderkniv, for eksempel, eller en taterkniv. Vi hadde lurt på hvem som laget den, men ikke tvilt på at den var norsk hvis alt ellers så norsk ut.

Og så er den altså spansk. Østover, i kniver fra Midt-Østen og videre til India, ser vi en hel del dekor som ligner.

Argentina


Ikke overraskende er tradisjonelle spanske knivtyper utbredt i Syd-Amerika. Argentina har sin egen vri.


De argentinske knivene kalles gjerne gaucho-kniver, og er lett å finne på eBay. Skaft og slire kan være i sølv, nysølv eller sølvplett, med detaljer belagt med bladgull.

De kan også være laget som kniv og gaffel i dobbeltslire av lær.

De er ofte laget i Solingen, men kan også komme fra USA og andre land. Eksemplaret her er laget i Argentina. Jeg kjøpte den i Vikingskipet, og i likhet med de to fra Kanariøyene kostet den nesten ikke noe.Lengde blad/skaft: 26,8 cm.

Bladstempel:

PAMPA IND.ARGENTINA
Beltefestet har det argentinske flagget, og det er stemplet:

INDUSTRIA ARGENTINA 800

Argentinske gauchoer kunne ha noen digre kniver av dette slaget, med lærslire. Jeg har sett bilder av ryttere med kniv båret på skrå tvers over ryggen, så store at de var synlige på hver side av overkroppen.