6. februar 2013Bajonett med litt ekstra


Det er ikke mye våpen å se på disse sidene, men her er en gammel bajonett. Iallfall startet den som bajonett. Nå er den vel bare en dekorativ ting, hvis man altså vil være med på at sånt som dette er dekorativt.


Den var virkelig et vrak da den engang ble reddet fra skraphaugen. Klingen var brukket og har fått naglet og slagloddet på en bit flatjern som erstatning. Balgen ser ut til å ha fått fjernet masse rust ganske grovt. Parerstangen er tatt bort.


Med bare flatjern og uten egg er den vel egentlig ikke lenger som bajonett å regne.

Deretter er den blitt staset opp med en hel del messing. Og det er der den blir interessant for meg, for det er opplagt en tater som har hatt den til behandling. Han har gjort alt på tatermåten, med samme teknikker og med samme dekor som på taterkniver.

For knivsamlere flest er den vel ikke det store, men i en samling taterkniver hører den hjemme. Der passer den bra sammen med andre, tilsvarende ting laget av tatere.

Det er ikke noe igjen av merkingen på klingen, men den var engang en Krag-Jørgensen M/1916, etter hva jeg har fått vite.


Skaftet er kledd inn i messing hele veien rundt, og kan dermed ikke lenger festes på et gevær.

Og så har den fått vanlig gravering av samme slag som taterkniver flest.

Balgen har fått messing i begge ender og på midten.


Jeg vet ikke noe om den, ikke hvor gammel den er, hvor den kommer fra, eller hvem som kan ha staset den opp. Han har neppe gitt fem øre for vraket, men litt jobb har det vært. Dette er ikke det første han har laget, men vi må vel anta at det han ellers laget, var kniver.

Jeg lurer på om det var noe for ham å tjene på dette. Hvem ville ha en sånn?


.