2. februar 2013
Gjensyn med en beinkniv
Hyggelig å se igjen en kniv som jeg har sett og studert for mange år siden! Den var ikke til salgs den gangen, men nå ordnet det seg.
Sent på 1980-tallet var jeg noen ganger hjemme hos Nils Karlsen (1907-1994) på Kyrksæterøra. Jeg tok bilder og noterte litt, og i 1990 hadde jeg et kapittel om ham i første bind av Kniver og knivmakere. Der var det med et bilde av to eldre kniver som han hadde på veggen.
For ikke lenge siden så jeg igjen den ene av disse knivene, og fikk byttet den til meg. Stas. Det er en klassisk beinkniv fra Nils Karlsens slekt.
Den andre kniven på bildet har skaft i bøffelhorn og slire i lær og nysølv. Den er laget av Karlsen. Jeg har ikke sett den siden, men beinkniven kan jeg vise bilder av her.
Beinkniven er laget av to knivmakere. Kniven er laget av Karlsen selv, mens slira er fra hans onkel Karl Fredrik Fredriksen (1869-1958), kjent som Stor-Karl.
Nils Karlsen laget mest kniver helt i nysølv, eller med treskaft og nysølvslire. Noen beinkniver ble det også, men mest på bestilling. Her er kniven laget for å passe til denne Stor-Karl-slira, men han har ikke gjort noe forsøk på å skjære dekor over det hele. Skaftformen er også litt annerledes enn Stor-Karls.
Beltestroppen er skiftet ut siden sist. Den ser ut helt som en fra Nils Karlsen og er nok satt på av ham.
Vi ønsker jo at kniv og slire skal ha hørt sammen fra starten, men jeg er glad for å ha fått tak i denne. Et problem ville det bli hvis det nå kommer en løs kniv fra Stor-Karl som passer perfekt og som har akkurat dette mønsteret. Men det er et luksusproblem jeg aldri kommer til å få. Løse kniver av dette slaget kommer ikke av seg selv.
Jeg har tidligere lagt ut en artikkel her om taterkniver i bein (du kan se den nedenfor denne). Kniven her er av det slaget som jeg viser i den artikkelen. Nå som jeg har sett mange flere slike kniver, er det nok på tide at jeg tar fram den artikkelen igjen og våger meg på å skrive hvilke knivmakere jeg tror har laget hvilke kniver. Men sånn er det mange steder på disse sidene: Når jeg ser på noe jeg har lagt ut før, ser jeg at det er mye jeg burde ha lagt til eller endret nå.
Fint skåret. Magebeltet er det gjort litt mer ut av enn vanlig på slike kniver.
Nedre slireholk er litt finere utført enn vanlig på førkrigs Stor-Karl-kniver.
Det var flere knivmakere som laget så godt som det samme, og det er derfor jeg har nølt så lenge med å sette knivmakernavn på knivene. Det som særlig kan diskuteres med en slire som denne, er om den i stedet er laget av Stor-Karls sønn, Karl Oliver Karlsen (1891-1939), kjent som Stum-Karl. Det er ofte ikke så lett å skille knivene deres fra hverandre.
Ikke så mye skjæring, men pent gjort. Nils Karlsen hadde god formsans, og det er synd at det ikke er mange flere krumme beinkniver fra ham.
Slira har årstall: 1920.
Kniven ser ut til å ha originalt Helle-blad. Hvis skaftet hadde vært så likt et Stor-Karl-skaft at det hadde blitt oppfattet som et arbeid fra ham, hadde dette forvirret litt, for bladet er mye nyere enn 1920. Helle startet i 1932, og dette bladstempelet er ikke deres eldste.
Stor-Karl og Stum-Karl bodde flere steder.
Karl Fredriksen (Stor-Karl) ble født på Røros og bodde i lengre perioder på Fannrem og Tynset.
Karl Karlsen (Stum-Karl) ble født i Rennebu og bodde sammen med foreldrene.
Begge ligger begravet på Tynset.
I folketellingen for Tolga i 1910 er begge oppført som kobberslager og blikkenslager med sedvanlig bosted Kristiansund.
.