11. mars 2014



Ny knivbok:

Tvislir og ringlebelte



I det aller første nummeret av Knivbladet, 1987 nr 1, side 38, etterlyser Arne Emil Christensen opplysninger om denne gamle stasknivtypen med to kniver i slira. Senere har han i alle år arbeidet videre med saken, og nå har vi boka hans her:

Tvilslir og ringlebelte, verdighetstegn, våpen og manns-smykke - en episode i norsk draktskikk. Oslo, Norsk Våpenhistorisk Selskap, 2014.
ISBN 82-90867-33-6.

Han skrev også om tvislirer i Knivbladet 1992 nr 2, side 4-8.


Norske kniver fra 1600-tallet og 1700-tallet er det ingen av oss som har mye av. Slike som knivstellet på forsiden av boka er noe som knivsamlere flest har høyest oppe på ønskelisten.

På knivtreff ser vi omtrent aldri noen komplette tvislirer, og slett ikke noen med originale kniver i. Men knivsamlerne kan nøye seg med mindre også, og når vi ser en løs kniv, et beslag som har hørt til, eller en bit av et belte, plukker vi dem opp uansett tilstand, og betaler mye for dem.



Arne Emil gir oss her store kunnskaper om denne knivtypen, og forklarer forskjellen på tvislirer fra Østlandet og Vestlandet, forteller om oppheng, belter og annet tilbehør, og om bruken, og har masse interessant kulturhistorisk stoff omkring knivene.

Boka har også en katalog over alle eksemplarer han kjenner til i norske museer, for det meste uten bilder. At museer flest har dem liggende temmelig utilgjengelig i magasinet, er en annen sak. Det er også med alle tvislirer han vet om hos private samlere, uten at eiernavn er nevnt. Til sammen 324 nummere. Alle samlere som har en slik kniv, merker seg nok nummeret på sitt eksemplar, og det kommer nok til å følge knivene heretter når de går videre.

En ny bok om gamle kniver er alltid en begivenhet, og jeg har lenge sett fram til at han skulle komme med denne grundige behandlingen av tvislirer. Interessant å lese, og nyttige innsikter å ha i tilfelle den store anledningen til å gjøre et kupp skulle melde seg.



Tvislirer fra Hordaland i Nordiska Museet, en super samling som nå er overført til Norsk Folkemuseum.











Boka har med en hel del fine tegninger av kniver og slirer og detaljer. Arne Emil er god på å tegne gjenstander (særlig båter, som han har målt opp og tegnet mengder av).

Hordaland til venstre, Telemark til høyre.

Arne Emil regner med at slirene ble laget på bygda og de tilhørende knivene i byen. Da er det ikke sikkert at de opprinnelige knivene i slira var helt like, og det roter det til litt når vi diskuterer om knivene har hørt til fra starten.




Løse kniver av tvislirtype. Lange, graverte messingholker. Innlagt dekor i treet. Ekstra bra om det er med årstall også.













Ordet "våpen" er med i bokas tittel. Den siden av knivbruk er noe vi gjerne toner ned så godt vi kan, men siden utgiveren er Norsk Våpenhistorisk Selskap, er det klart det måtte være med. Alle medlemmene i Selskapet har fått et eksemplar.

Boka koster 300 kroner pluss porto og kan bestilles her:

Norsk Våpenhistorisk Selskap, Postboks 947 Sentrum, 0104 Oslo.

Eller på mail: nvhs@nvhs.com




Etterpå


Det har allerede dukket opp noen "nye" eksemplarer etter at boka kom ut. Her er ett av dem:














I boka har Arne Emil plassert denne typen i Hordaland, og da vi fikk se den på et marked, var han jo spent på å høre hvor den var kommet fra. Etter noen hundre år kunne den ha vandret langt fra opprinnelsesstedet, men likevel. Eieren hadde nylig kjøpt den, og kunne fortelle hvor den stammet fra: Voss. Supert. Alltid hyggelig å få enda en bekreftelse på noe man har skrevet.


.