9. april 2014



Ole Røen

og B. Knudsen knivfabrikk


Jeg har en hel haug kniver fra B. Knudsen knivfabrikk. At jeg tidligere har lagt ut bare en eneste av dem, plager vel ingen av dere, siden dere ikke samler fabrikkproduserte kniver? Jeg telte engang over alle Knudsen-stemplene i skuffen her, og kom til 27 forskjellige, når vi regner med stempler i alle typer kniver, både slirekniver, bordkniver og kjøkkenkniver, i alle størrelser. Det er en del år siden, så tallet er nok høyere nå.


Her viser jeg bare en sliretype som vi av og til ser. Jeg har aldri sett dem signert, så når kniven er borte eller det er tvilsomt om det er den opprinnelige som sitter der, er det vel ikke engang så nærliggende å tenke at det er en Knudsen-slire.

Slirene er laget for kniver fra B. Knudsen, men ikke på fabrikken. Dette er hjemmearbeid, som fabrikkslirer ofte var når de krevde en del pirkearbeid.

Med disse konturene og pels på forsiden ser de finske ut, som mange slirer gjør når de var beregnet på å bli solgt til turister.




Ole Røen, Rindal


Knivsamler Sivert Kattem i Rindal på Nordmøre så at jeg hadde en sånn en liggende, og fortalte at de ble laget av skomaker Ole Røen, Rindal. I tillegg til slirene han laget for B. Knudsen, laget han også hele kniver. Jeg har ikke sett noen sånne ennå. Sivert forteller at de varierte en del. Noen av slirene var pyntet med dusker.

Ole Einarsen Røen ble født i Rindal i 1905. Hans far, Einar Olsen Røen (født i 1881), var også skomaker. Og hans far igjen var også skomaker, med samme navn som sønnesønnen: Ole Einarsen Røen (født i 1846).

Knivmaker Ole Røen var kjent som Stor-skomakeren. I gamle dager var det mange skomakere rundt omkring som laget slirer.


På Trøndelag Folkemuseum Sverresborg har de en del Knudsen-kniver, og noen bilder. Her vi kan se hvordan Røen-slirene så ut som nye.

Slira lengst til høyre er ikke fra Røen, men en av Knudsens vanligste, i fiber og med jernbeslag. Disse finnes i mange mønstere. Knivene sitter ikke alltid så bra i disse fiberslirene, så det er ofte satt på en gummistropp til sikring. Kanskje jeg kommer tilbake til disse ganske triste slirene siden en gang, for der har jeg mye forskjellig.

Bildet er fra fotograf Schrøder i Trondheim. Det er oppgitt å være tatt i 1945, men knivene kan godt være eldre. Røen laget Knudsen-slirer iallfall fra tidlig under krigen og et stykke ut på 1950-tallet.

Det kan virke rart at de hadde så god tilgang på lær hvis slirene er laget mot slutten av krigen.

Skaftene er dekorert med svipenn. Men når de sitter i slira, kommer jo bildet på baksiden. Kanskje de hadde dekor på begge sider?




Type A


Jeg har bare de tre Røen-slirene på det øverste bildet her, og bare en av dem har kniv. De ser ut til å være av en eldre og en nyere type.

Knivene på Schrøders bilder har det eldre stempelet med ILEN TRONDHJEM.


Denne slira er av samme slag som den på Schrøders bilde. Jeg kaller den Type A og gjetter at den er den eldste.


















Baksiden viser hvordan det er gjort: Lærbiten øverst på forsiden blir holdt fast av en lærstrimmel som er tredd igjennom på hver side og stiftet fast på baksiden.

Vi ser også to nagler. På innsiden er det rester av gummi, så her har vi B. Knudsens velkjente løsning med gummistropp til sikring av kniven. Som så ofte på Knudsens slirer, er den borte nå.



Slira er mønsterbeskyttet. Det gjelder kanskje bare gummistroppen?











Type B



Denne er litt annerledes, og jeg kaller den Type B.










Denne ser nyere ut. Den heller kronglete løsningen er skiftet ut med en enklere som er raskere å lage og som gjør seg like godt i butikken.








Skaftet er dekorert med svipenn.










På baksiden: Norge Ringerike










Årstall: 1948









Bladstempelet er av den eldre typen her også. Det hadde vært enklere for oss nå om Knudsen hadde vært konsekvent her, men det ser ut til at gammelt og nytt stempel ble brukt om hverandre.







Ingen nagler på baksiden på denne. Altså har det ikke vært noen gummistropp her.









Røens Knudsen-slirer kan godt sees på sammen med dem fra Jon Georg Sæther i Selbu og Sverre Sorken på Røros. Du ser noen slike et stykke nede under Diverse trønderkniver.


Ole Røen var nok ingen betydelig knivmaker, men det er alltid morsomt å få satt navn på sakene. Jeg skal komme tilbake til ham når jeg har noen kniver å vise, og ikke bare disse slirene som han laget for B. Knudsen knivfabrikk.



.