2. november 2014 (med tilføyelser 30. august 2016)




Gjennomskåret Moene



Jeg fikk låne denne supre Ole Olsen Moene-kniven. Den er skåret i hans tidlige akantus, som vel er den vi ser flest av, og ikke i den stilen han senere brukte og som er kjent som Moene-stil.

Litt Moene må man ha.







Denne typen Moene-kniver er så vidt jeg vet aldri signert. De er laget før han fikk navnestempel i slutten av 1880-årene. Stemplede kniver fra ham ser vi ikke så ofte, og også etter mønsteret å dømme var det i tiden før dette stempelet at han laget de fleste av sine kniver.

Som det aller meste av det Moene laget, er den i bjørk. Holker i sølv.



Lengde skaft/blad 19,6 cm.

Det mest uvanlige her er slira. Den er gjennomskåret.






Jeg tror ikke jeg har sett noen andre sånne som sikkert er fra Moene, iallfall ikke i tre. Men finnes det én, finnes det vel flere? Uansett er dette en super, sjelden kniv som det er veldig morsomt å ha på nært hold.

29. november 2016: Senere har jeg sett to slike eksemplarer til med gjennomskåret slire, skåret av Moene for Jean Mette.


Bladstempel fra Jean Mette i Christiania. Det er altså Jean Mette som har bestilt kniven og solgt den i sin forretning. Ikke så overraskende, treskjærere skar for dem de fikk oppdrag fra. Moene-kniver finnes også med Blikstad-stemplet blad.

Dette betyr vel ikke nødvendigvis at Moene laget kniven mens han var i Oslo en periode tidlig på 1870-tallet, men det er sannsynlig.

I dette tilfellet har altså Jean Mette bestilt kniv med gjennomskåret slire.


Utsøkt skjæring hele veien, men gjennomskjæring kan gå galt både mens arbeidet pågår og senere. Når et gjennombrutt mønster er så finskåret som dette, er det ikke til å unngå at resultatet blir skjørt. Slira mangler noen småbiter på baksiden, og den har også sprekker nedover langs sidene.

Moene brukte for det aller meste bjørk, også i så finskårne gjenstander som denne slira. Det finnes en rekke andre små Moene-ting i bjørk med gjennombrutt dekor som har overlevd fint, men rundt om hos knivsamlerne ser vi dette problemet i kniver fra mange knivmakere. Vi har sprekker i gjennombrutt hvalross, bein, kristtorn, buksbom og hva som helst, gjerne i de aller fineste praktstykkene.

Nå er det også en annen grunn til at denne slira ikke er uten sprekker. Øvre slireholk er borte. Den som sitter der nå, er laget av Rolf Bauge og har hans sølvstempel. Uten denne holken hadde det vært et tidsspørsmål når det ville gått enda verre. En skjør slire som dette bør få ny holk.

Svært mange av prydknivene fra 1800-tallet er ikke laget for å bli brukt som kniv. De er rene pynteting som bør få ligge urørt, gjerne på noe mykt i en eske. Nå har de det best hos knivsamlere, der de kommer til å bli brukt til det sånne kniver skal brukes til: å bli studert og sammenlignet og beundret av knivfolk, hjemme og på knivtreff. Akkurat som mye av det som lages nå.

Det er mer å se på her. Det er ikke bare slira som er uvanlig.


Skaftet er av Moenes mest kjente type, med den karakteristiske skaftenden som vi ser på hans tidlige kniver.

Iallfall nesten.





Her ser du skaftet til venstre. Til høyre er et mer typisk Moene-skaft fra den tidligere perioden. De frilagte sveivene i venstre skaft er spinklere og mindre solide enn vanlig. Se også mønstreret i skjæringen. Ikke helt likt, det heller.






Men hvis vi forskyver skaftene, ligner de mye mer på hverandre. Mønsteret i de to er bare plassert litt forskjellig.










De to knivene i helfigur.









De er litt av et syn, begge to. De tåler sterk forstørrelse og godt lys.











Moene her også?


Her har vi en annen kniv med gjennombrutt sliredekor, denne gangen i hvalrosstann. Jeg har vist flere bilder av den i rapporten fra Knivdagene på Elverum 2014. Jeg skriver at den kan være fra Moene, selv om det er litt som skurrer. Da er Lars Prestmoen alltid en mistenkt.

Det er sånn det er med usignerte kniver fra de store gutta. Andre dyktige folk kunne bruke deres mønstere, og for den yngre Prestmoen gjaldt det vel å vise at han kunne måle seg med de gamle gutta, enten de het Moene eller Odde. Og helst overgå dem.

Jeg er langt fra sikker på hvem det var som skar denne.

.