20. mars 2014


Neppe Johan Elstad


Nedenfor er en staselig kniv jeg viste bilder av i 2007. Den har det spennende navnet J. Elstad på skaftet, og jeg lurte på om dette kunne være Totens kjente knivmaker Johan Elstad, enten som knivmaker eller eier. Ingen har våget seg på å si noe sikkert, men den har neppe noe med ham å gjøre.

Jeg har sett flere lignende kniver siden da. Iallfall to av dem sitter i slire som ser ut til å være fra Vestlandet, men som de ikke har sittet i fra starten.

Eieren er nok registrert i folketellingen for 1865, men det er ikke lett å se hvem av dem det skal være. Det er bare én der med etternavn Elstad og fornavn som begynner på J, men det er en haug av dem som har gårdsnavn Elstad og fornavn på J, og det kan like gjerne være en av disse. Ingen av dem bodde på Toten i 1865, men heller ikke det behøver å bety noe.

Så da? Da setter jeg en foreløpig strek over Johan Elstad i forbindelse med denne kniven, og regner heller ikke med at den har noe å gjøre med Toten. Så får vi se hva som eventuelt kan dukke opp.


23. august 2007J. Elstad 1859Uten navn og år ville jeg ikke hatt noen idé om hva dette er for slags kniv, ut over at den er norsk og gammel. Men med navn og år er det ikke helt opplagt, da heller. Her er det nesten bare spørsmål.
1859 er gammelt, og en norsk kniv med såpass tidlig årstall får alltid oppmerksomhet.

Den har to svært brede holker av messing, som dekker det meste av skaftet, med et felt av kobber imellom. Endemutteren kan lett skrues av og kniven demonteres. Inni skaftet er det et trestykke. Bladet har pen ryggdekor. I kobberet er det lagt inn, i hvitt metall, eiernavnet J Elstad (med fire prikker mellom J og Elstad) og årstallet 1859.

Eiernavnet åpner for visse nærliggende muligheter: En av våre betydelige knivmakere er Johan Andersen Elstad (1819-1899) fra Vestre Toten, pioner i det som siden skulle bli den store hjemmeindustrien på Toten. Han signerte J. Elstad .


Men plassert på denne måten er da navnet et eiernavn og ikke navnet på knivmakeren? Er den laget av en annen (hvem?) for Johan Elstad? Er det en kniv som Elstad fikk til sin førtiårsdag i 1859?

Eller er det akkurat slik de så ut, de knivene han laget såpass tidlig som dette? I så fall kan det være en kniv han laget til seg selv.

Eller er eieren en annen person som også het J. Elstad?

Noen av dere Toten-eksperter der ute som vet noe?