5. oktober 2007



Noen flere kniver fra Talleiv Nystog


For kort tid siden la jeg ut bilder av tre ganske strøkne gamle kniver med smale holker og med slire i bukkehorn (se her), fra tiden før oppmerksomheten rundt stasknivene fra Telemark flyttet seg fra skjæring til gravering. Flere har kommentert knivene og sagt at de er jo helt til å dævve av, og vil gjerne se mer av sånne. Det får bli siden.

En av de tre knivene var fra Talleiv Nystog, Vinje (1832-1910). Han laget kniver også i andre materialer, og her er tre velholdte eksemplarer fra ham, uten bukkehorn. Som heller ikke er verst?

OBS! Noe av det jeg skriver her, er feil, og jeg har senere rettet det. Foreløpig lar jeg det stå som før på dette stedet. Se her etter at du har lest det som står her.










Først det nærmeste vi kommer geitehorn: en kniv med skaft og slire skåret i ibenholt. Ikke riktig så staselig som geitehorn, men ikke så langt unna heller. Og ved første blikk, og annet, kan det også se ut som horn.

Nystogs TON-stempel på bladet.

Som vanlig har kniven slire med samme skjæring på begge sider, i samme kvalitet. På det venstre bildet er det sliras bakside du ser.










Så til en med skaft i bein, og med slire i pautet lær.

Bladet er også her hans eget, stemplet TON. Men se i slipefasen på baksiden hva som har skjedd: en sprekk i selve eggstålet. Ille. Men det har selvfølgelig ikke filla å si for hvor interessant og verdifull kniven er nå.

Med såpass mye mørke spetter i beinet kan det godt være at det er hvalbein han har brukt.

Utskåret geitehorn er det ikke mange som får til nå. Det blir for tøfft å gå løs på. Men en kniv som denne burde være overkommelig for mange av de gode stasknivmakerne. På Elverum i 2008, en eller annen?



Til slutt en Nystog-kniv med skaft i flammeved (lønn, antar jeg), og med slire i pautet lær:

Bladet, med bladstempel TG, er fra Nystogs nabo Tov Groven (1864-1918), som selv var uhyre dyktig til å skjære geitehornslirer. Det er kjent at Nystog graverte holker for Groven. Kanskje han fikk blader i bytte.

Eller?

På denne kniven er kanskje mer enn bare bladet fra Tov Groven? Antagelig ikke. Skaftet har Nystogs karakteristiske toppknapp i S-form, og er tydeligvis fra ham. Men hva med dette at slireholkene er gravert, med typisk Nystog-gravering, men ikke skaftholkene? Betyr det at kniv og slire nok er fra samme knivmaker, men ikke har hørt sammen fra starten?

Sånne usikkerheter gir utgangspunkt for mange fine knivdiskusjoner.



Utskårne bukkehornslirer lages det lite av nå. Den som kommer nærmest de gamle mestere, er Arne Martin Solbjør. Dansk Knivforening har lagt ut et pent bilde av den kniven han deltok med i landskampen 2007 (foto: Kjartan Kaaber). Du ser den her . De gamle mestere ville ha likt den kniven.