10. september 2007Viking med altfor moderne våpenOlavsknivene viser ofte andre ting enn en barsk viking og en masse akantus og eventuelt et kors. Det kan være avbildet gjenstander fra vikingtiden, og gjenstander vil gjerne si våpen.

Men se på denne!

På hver side av korset stikker det fram noe som må oppfattes som sabelgrep. Av to typer. Olavs sabler altså. Men da måtte han ha vært tidlig ute med denne designen, faktisk mange hundre år!

Jeg hadde ikke tenkt over det før, men etter å ha sett på noen flere kniver av samme type, ser jeg at de feilaktige sablene går igjen. Og hvis man først begynner å legge merke til våpen og annet på disse knivene, kan det vel hende at ikke alt annet er tidsriktig heller.


Kniven på disse bildene hører til dem som helt sikkert er laget av Johannes Odde (1836-1899), siden den er signert. Og som vanlig er den til å nyte, både patina og detalj for detalj.


Sammenlignet med de kanskje teknisk sett enda bedre hodene fra Lars Prestmoen, som jeg tidligere har lagt ut på hovedsiden, er dette mer brutalt og alvorlig. Ikke det minste snev av julenisse her.

Legg merke til at han har skåret ut hele iris, ikke bare markert pupillene. Kanskje et Odde-kjennetegn?Sølvstempel: 830.I.F., altså gullsmed Julius Frisenberg på Lillehammer, som han skar mye kniv for.

.