Tobiesens gamle knivDenne kniven så jeg på Knivtorget på Elverum i 2007:

En pent bevart gammel bykniv med messingholker, som det ikke er lett å si noe sikkert om. Faktisk så vanskelig at jeg ikke hørte noen forslag på Knivtorget. Her om dagen fikk jeg bilder fra han som eier den nå, og nå sitter jeg her og grubler over dem.

Skaft i tann, slire i lær.

Lengde skaft/blad 20,5 cm.


Bladet er 9,3 cm langt og 5,2 mm tykt. Det er laminert, har kraftig og velformet smellopp, og er uten smedstempel.

På høyre side av bladet, opp-ned, er det inngravert det som må være navnet på knivens første eier: H. Tobiesen. Øverst på slira står det også Tobiesen, så kniv og slire har hørt sammen fra starten.

I 1862 skiftet kniven tydeligvis eier, og skaftet ble pyntet opp med navn og dekor i scrimshaw. Eiernavnet langs skaftryggen er nemlig et annet enn Tobiesen, og må gjelde knivens eier nummer to: B. Jacobsen.. Og på undersiden årstallet: 1862. Navn, år og dekor på skaftet er i samme utførelse og hører sammen, og de er annerledes utført enn sliredekoren.


Slira har bevart narven bedre enn svarte slirer flest. Den er gammeldags i fasongen, med smalere konturer i blad-delen.

Det er brukt stempeldekor i gulltrykk av det slaget som er vanlig på bokrygger, men ikke på slirer.

Øverst er det en riksløve med (litt kort) hellebard, som sikkert noen kan si noe om. Den står på et eller annet. Nedover langs sidene er det fire dyr som ser ut som rotter, men som kanskje skal være noe slags pelsdyr? Pluss diverse andre stempler.


Siden 1862 ikke gjelder eier nummer én, er kniven tydeligvis en del eldre enn det året. Så spørs det hvor mye eldre. Etter hvert er det blitt klart at mange av de gamle knivene er eldre enn det som gjerne har vært antatt. Mange av dem som vi har sagt er fra ca 1900, eller fra slutten av 1800-tallet, har vist seg å være fra 1800-tallets første halvdel. Denne kniven kan vi vel regne dit.


Er det noen som vet noe om den?