Dyrsku'n 2008
Vanligvis har jeg manglet et sted å overnatte i Seljord, men i år ordnet det seg plutselig, og jeg kunne være der alle dagene. Hah!
Det er ren luksus å komme kvelden i forveien, og treffe knivfolk allerede på torsdag. Sånn ser knivsamlernes hovedområde ut kvelden før, mens jeg går og gleder meg:
Dyrsku'n 2008 hadde 66.000 betalende, og de regner med at besøket totalt var på rundt 80.000. Noe tall for hvor mange knivfolk som var der, har vi jo ikke, men mange var det.
Venstre bilde viser redningen hvis det regner. Men det var et år da det regnte så kraftig, og så rett inn, at veggen der inne var våt helt opp til taket. I år ble det kaldt oppholdsvær.
Jeg begynner med å vise noen dyr. Så litt fra Sterke-Nils-tunet, og fra Husflidshallen, og til slutt noen knivmakere på knivtorget. Gamle kniver utsettes til senere.
Dyr
Hvis man får med seg bare én dag, for eksempel den viktige lørdagen, er det ingen tid å sløse bort på andre aktiviteter på området, da må man bare konsentrere seg om knivtorget. Men siden jeg hadde bedre tid i år, kunne jeg bevege meg litt utenfor. Og det jeg da passer på å få med meg på et sted som dette, er kuer.



Vel. Dette var en digresjon, kan vi si.
Sterke-Nils-tunet

Dette er i den andre enden av området, og mange knivfolk har knapt fått med seg at noe slikt tun finnes. Det har derimot mange andre, og her er det en annen slags liv og røre enn ved Husflidshallen.
Det er ikke her det blir handlet med gamle kniver, og det er ikke her knivmakerne holder til. I stedet kan man se folk som bruker kniv, og få prøve selv. Man kan for eksempel prøve å smi. I bakgrunnen midt på bildet kan det skimtes et par hester, for her blir det skodd hest.

Gøy å se helt unge folk som sto og diskuterte blader de hadde kjøpt. Det var rent så det gikk an å tro på at det ser lyst ut for knivinteressen framover.


Håvard hadde en del blader med seg. De med smellopp gikk først, og havner vel i diverse staskniver utover vinteren.
På lørdag gjorde Øyvind sitt velkjente smed-stunt, og smidde et nygift par i hymens lenker.


Knivsmiing har vi hatt fint nivå på i alle år, mens det har vært verre med annen smiing. Men nå ser vi en opptur av andre smidde gjenstander også. Håvard kan nok ta en stor del av æren for dette, ikke minst på grunn av hans store bok Kunsten å smi.


Knivsmed Birger Bastiansen i Bergland-Smia, og knivsliper Jakob Lavoll rett ved siden av.


Mange slags håndverk ble vist. Og det er utrolig hvor hyggelig det er med en gammel motor bare den vil gå.

På knivtreff er det smart å samle de forskjellige typene knivfolk på ett område, og jeg hører det har vært forsøkt på Dyrsku'n. Men samlerne holdt seg visst der de vant vant til, selv om plakater og piler prøvde å få flyttet dem.
Husflidshallen
Knivutstillingen er rett ved knivtorget, slik at vi raskt kan stikke innom hvis vi diskuterer en utstilt kniv. I motsetning til på Elverum, der knivene ligger langt unna.
Knivutstillingen
Premieliste for årets konkurranse ligger her.


Jeg tok bilder med blits gjennom montrene. Enda verre er det at jeg ikke brukte stativ, og at jeg tok dem på ren automatikk. Jeg vet at jeg ikke må gjøre sånt, men det var bare så fristende å legge igjen stativet på rommet. Det gikk dårligst ved montrene her, så jeg lar være å vise flere. Vel. Vi får nok se noen pene bilder i Knivbladet.
Spesialutstillere
Årets innbudte spesialutstillere i Husflidshallen var fra Toten: kunsthåndverker og knivmaker Tore Gimle og smykkekunstner Liv Blåvarp.



Kunsthåndverkerne er verdifulle i knivmiljøet, særlig når de lager noen "galskaper" som kan gi andre knivmakere nye ideer. Her var knivene av det mer moderate slaget, med den nederste her som den mest uvanlige.


For en del år siden hadde Tore en svært aktiv periode som knivmaker. Så gikk han mer over til å lage skap. På veggen i Husflidshallen var det flere av dem. Spennende saker. Det hang en lapp om at de ikke skulle røres, men stadig var det noen som ikke kunne la være å åpne dem. For eksempel jeg.



Nyskapingsprisen
Nyskapingsprisen for 2008 gikk til Lars Kristian Bronken for et arbeid med tittelen "Peishyllekniv".

Kniven hans er uten slire, men med speil. En uvanlig sak, men knivmakeren kunne kjennes igjen på sin typiske, helt spesielle innfesting av bladet. Bladet er fra Einar Lauvlid.
Andre ting


Kniver er bare en del av Husflidstevlinga (men dette er selvfølgelig den delen som betyr noe). Rosemalt fat fra Ingunn Oxum, og kubbestoler fra flere.


Nils Graudo fikk førstepremie for kniv, men hadde også en annen knivting å vise: et knivskap. Plass til seks kniver i hver av de tolv øverste skuffene, pluss en skuff nederst uten inndeling. Fine greier.
Han fikk også førstepremie for dørlåsen.
Mer smiing: Norsk Smedforening arrangerte norgesmesterskap.


Knivmakere på knivtorget

Her er bilder av noen av knivmakerne og knivsmedene på torget.


Og så lager han noen med diverse runde år til bruk i kniver som skal bli bursdagspresanger, for eksempel dette til en åttiåring.



Svenske Jan Jonsson har hatt stor suksess i norske knivkonkurranser, også i Seljord.



Knivene på Gunnar Hopes bord.
















