20. mars 2009Ole Jacobsen Vestby
Det største knivmakernavnet fra Hedmark er Ole Jacobsen Vestby (1875-1954) fra Nord-Odal.

Her er en super staskniv fra ham, med hans velkjente opplegg: Holker, sideskinner og magebelte. Gravering i dragestil. Innlegg av riksløve og blomster, der delene er festet med nagler. Den skal være laget rundt 1910.

Vestbys kniver finnes i flere materialer. Her har han brukt ibenholt, som i kombinasjon med sølv vel er det stiligste i disse knivene. Ibenholt er likevel ikke opplagt å velge framfor valbjørk og tann, som også gjør seg veldig bra i en Vestby-kniv.

Blad fra Anton Bjølseth (1855-1931) fra Stange i Hedmark, som han gjerne brukte blader fra.

Typiske Vestby-detaljer.

I våre dager har vi flere som lager kniv av dette slaget. At resultatet kan bli strålende, ser vi av at Knut Mastad flere ganger har fått prisen Årets Kniv for slike.

Med så mye dekor kan resultatet bli juglete. Det blir det likevel ikke i Vestbys kniver. Men knivtypen innbyr til å strekke seg og fylle opp knivene med avansert dekor, og gjerne bevege seg nær den skumle grensen mellom det som er bare supert og det som tydelig har tippet over i noe annet. Klart det er fristende for knivmakerne å stadig gå et hakk lengre. Det som ofte redder dem, er den imponerende kvaliteten på arbeidet deres. Ellers er det nok lurt å dempe seg litt.


Holker gravert i dragestil.

Vestby graverte ikke alltid skaftholken mot bladet. Her er det nydelig gravering hele veien.Vestby?

Siden Vestby ikke signerte, får vi en del tvilstilfeller. Sånn blir det alltid med store knivmakere. På Kongsberg-Marken tok jeg bilder av denne kniven i valbjørk og med blad av Eskilstuna-type:

En vanskelig kniv. Vestby laget en del forskjellig, også noen enklere kniver. På Kongsberg hadde denne kniven folk på både ja-siden og nei-siden. Oppfatningene varierte fra nesten sikkert Ole Jacobsen Vestby selv, til neppe Odalen i det hele tatt.

Det som litt for ofte redder ja-siden i knivdiskusjonene, er at det ikke er så lett å si om en kniv at den garantert ikke kan ha vært laget av den eller den.

Dette er uansett en spennende kniv med mange elementer som kan diskuteres friskt. Det skal bli morsomt å se hvilket knivmakernavn den ender på.

En annen sak er at flere kniver som for bare et par år siden var laget av Vestby, bomsikkert og hevet over diskusjon, nå er nærmest sikre ikke-Vestby. En parallell til mange andre tidligere sikre kniver.