23. mai 2009
(med et tillegg i 2017)


Lauffer, Richter, Murphy og BAHCO



fra Helle og Brusletto



Av og til kommer det spørsmål om fire knivprodusenter - Lauffer, Richter, Murphy og BAHCO - med NORWAY i stempelet. Det er ofte kniver fra dem på eBay, så da er det noen som lurer på hvem disse norske produsentene var.

Ingen av dem er norske, men firmaer som solgte norskproduserte kniver under sitt navn.

Jeg vet ikke mye om dem, og har heller ingen planer om stor innsats for å finne ut mer. Men jeg kan jo vise noen kniver fra dem og skrive det lille jeg vet.

For dem som samler Brusletto og Helle fra 1960- og 1970-tallet, er dette kniver som hører med.




Lauffer

Fra amerikanske Lauffer er det mest bestikk, men også en og annen slirekniv. De er laget av Helle.

Lauffer var stor leverandør av bestikk på USA-markedet, og i mange år Helle Fabrikkers største kunde. Slikt bestikk er stadig på eBay. Jeg antar at antall interesserte i Norge er null.

Ifølge Helles nettsider startet samarbeidet med Lauffer i 1962. Fram til det tok slutt i 1977, sto Lauffer faktisk for halvdelen av Helles omsetning, og det var særlig etter denne perioden at Helle for alvor satset på slirekniver som hovedprodukter.

Alle har blad merket med copyright-merke og LAUFFER NORWAY, uten Helle-merking. Rart med dette copyright-merket, for Lauffer hadde vel ikke noe med designen av knivene å gjøre?


En av slireknivene er denne med skaft i palisanderskaft og holker i plast.

Den er et sjeldent unntak blant fabrikkproduserte kniver: en venstrehåndskniv. Eller rettere sagt: Den har venstrehåndsslire. En kniv med symmetrisk skaft er like god enten du bruker høyre eller venstre hånd, det er slira som avgjør. Mange kniver har slire som kan brukes begge veier, men denne her er beregnet spesielt på venstrehendte.

Også håndlagede kniver er sjelden å se i venstrehendt versjon. Det er ikke noe problem i rette slirer, der kniven nesten alltid kan sitte begge veier. Krumme slirer er det best å tilpasse brukeren, men det forutsetter jo at knivmakeren vet hvem brukeren er. Samekniver har tradisjonelt hatt krum slire, og der utgjør slirer beregnet på venstrehendte en stor andel.


Her er Helle nr 40, som finnes med Lauffer-merking. Jeg har også sett merkingen på Helle nr 30.

Slireknivene må ha vært en svært liten del av Lauffers utvalg, men det er ikke usannsynlig at alle Helle-modellene fra de aktuelle årene, altså 1962-1977, finnes i Lauffer-versjon.

Siden de alle var beregnet på det amerikanske markedet, er det ikke i Norge man finner dem. For norske knivsamlere flest er det like greit. Eventuelle Helle-samlere får lete på eBay.






Richter


En del kniver fra Norge, Sverige, Finland og Danmark er stemplet R.J. RICHTER etterfulgt av landsnavnet.










Her er en batanga laget av finske Hackman, merket R.J. RICHTER FINLAND. Det finnes også standard Mora-kniver merket R.J. RICHTER MORA SWEDEN.

Rudolph J. Richter var knivprodusent i Solingen, med mange modeller og ganske stor egen produksjon med Solingen-stempel. Det var også en USA-avdeling som solgte disse tyske og som importerte fra diverse fabrikker i flere land.

Jeg har sett en kniv med blad merket R.J. RICHTER SOLINGEN GERMANY, og med skaft merket R.J. RICHTER CUTLERY ARLINGTON 74 MASS. Det ser ellers ut til at firmanavnet etter hvert mer viser til denne avdelingen som importør enn til fabrikken i Solingen som produsent.




Helles Richter-kniver


De norskproduserte Richter-knivene er for det meste fra Helle, og det ser ut til at de fleste er i den modellen jeg viser her. Jeg vet ikke hvilke år det er snakk om. 1970-tallet?











Jeg har denne i tre størrelser med slire merket MADE IN GERMANY i stedet for original Helle-slire. Slirene finnes i flere typer, og er vel altså fra Richter-fabrikken i Solingen.

Skaftene avviker litt fra Helles vanlige: De har gule og blå pynteskiver, og er litt lengre enn de vanlige. I denne versjonen finnes de også med blad merket S&S Helle, men disse har jeg ikke sett mange av.








Den største jeg har, er uten slire.






Bruslettos Richter-kniver


Richter kjøpte kniver også fra Brusletto, men disse har jeg sett bare noen få av, og bare av modellen Hallingen.












Merkingen på bladet er så svakt etset inn, og bladet er så blankt og anløpt, at det bare er i riktig vinkel og riktig lys at det er mulig å se at det står R. J. RICHTER NORWAY.

Her også er det lagt inn gule og blå pynteskiver i skaftet, og her også er skaftene litt lengre enn på standardmodellen.




Murphy












En av Helles hovedmodeller gjennom mange år, Fjellkniven, finnes med blad merket R. MURPHY Co. MADE IN NORWAY. Jeg gjetter at de er fra 1970-tallet.

Murphy har vært knivprodusent i Massachusetts, USA, helt siden 1850. De laget kniver av svært mange slag, og importerte også en lang rekke kniver, blant annet altså fra Helle. Firmaet eksisterer fremdeles.


Trollegg!

I 2017 var det en Brusletto Trollegg på eBay, med blad merket slik:

R. MURPHY
AYER, MASS.
MADE IN U.S.A.

Bildene var gode, og det var helt tydelig at denne kniven var laget på Geilo, av Brusletto.



BAHCO


Mange av knivene fra den svenske produsenten BAHCO i Eskilstuna har en overraskende merking:














I stempelet står det både SWEDEN og NORWAY, så kniven er på en måte fra både Sverige og Norge. Det er BAHCOs modell, men laget av Helle Fabrikker.

Før 1966 ble kniven produsert av BAHCO selv, med denne merkingen på bladet:

BAHCO ESKILSTUNA MADE IN SWEDEN

Det er slira som er det uvanlige, i plast og lær og med bryne på baksiden. Den ble patentsøkt i Sverige i 1965 og i USA i 1966 (U.S. patent fra 1967).

Du ser det amerikanske patentet her, med tekst og bilder:

http://www.freepatentsonline.com/3307756.pdf

Kniven er designet av den svenske designer Arne Erkers. Han tok patent sammen med Bengt Bruno Brunosson som var ansatt hos BAHCO og neppe hadde noe å gjøre med designen.

Dette var en populær jaktkniv i mange år, og den er av og til å få kjøpt på internett-auksjonene. På internett blir den ofte omtalt som dykkerkniv eller overlevelseskniv eller kampkniv, men den ble altså markedsført som jaktkniv.

På Helles nettsider fant jeg opplysninger om samarbeidet med BAHCO:

I 1966 overførte BAHCO hele sin knivproduksjon til Helle, som så produserte på lisens fra 1966 til 1997. Knivene ble ikke laget på fabrikken i Holmedal, men i Stongfjorden ikke langt unna, der Steinar Helles sønn Odd hadde hatt mekanisk verksted, bilverksted og kraftstasjon siden 1963, under navnet Stongfjord Staal. I forbindelse med lisensavtalen ble de to Helle-firmaene fusjonert under navnet Helle Fabrikker. Fram til 1966 hadde navnet vært S&S Helle.

Dette betyr at BAHCOs jaktkniv ble laget i Sverige bare en kort tid før Helle overtok, men er av og til å se med det svenske stempelet. På eBay var det en gang et svært velgjort eksemplar med treskaft. Jeg vet ikke om dette er en fra tidlig produksjon eller om den har fått nytt skaft i USA.


En annen av Helles BAHCO-kniver:













Denne også ble tidligere laget av BAHCO selv. Den er en av deres vanlige modeller, med BAHCO-haien på blad og skaft. I likhet med forrige kniv og en hel del andre modeller i samme familie som denne, finnes den med svensk stempel fra tiden før 1966.

Enten de er laget av Helle eller BAHCO har de helstålblad, for dette er jo Eskilstuna-kniver.

Opprinnelig tilhørte hai-logoen E. A. Berg, Eskilstuna, som først designet og produserte disse knivene. I 1959 kjøpte BAHCO firmaet og beholdt haien. Samme typer kniv er altså laget av Berg (før 1959), BAHCO (1959-1966) og Helle (1966-1997).