15. november 2010En kniv fra Rennebu


Den ser trøndersk ut, og kommer fra en gård i Rennebu i Sør-Trøndelag. Jeg vet ikke om den er laget i Rennebu, men det kan den godt være.


En stor, kraftig og staselig kniv. Masse messing. Skaft i bein, eller kanskje det er reinshorn, ganske medtatt.

Jeg vet ikke knivmakerens navn, og om jeg hadde fått vite det, er det slett ikke sikkert at det er en jeg har hørt om. Bak på slira har han stemplet: JHS

"John Hansen" eller noe sånt. Når en kniv er signert, er det alltid håp om at opphavsmannen før eller siden skal la seg avsløre.

Det er iallfall ikke John Hansen Budalsplass i Budal (1798-1874). 1879 er for sent for ham.Eierens initialer: PSD

En D på slutten pleier å stå for "Datter", men kanskje ikke i en så stor og kraftig kniv som dette. Her er det kanskje heller første bokstav i gårdsnavnet.

Inngravert årstall: 1879
Slira er konstruert omtrent som de gamle fra Budal: Lang nedre holk som går helt opp til der hvor slira begynner å utvide seg til skaftdelen. En ring som øvre holk. En plate foran og bak for å binde sammen øvre og nedre del. Her er det i tillegg et bredt magebelte, så det aller meste av læret er dekket av messing.


Det er satt av åpne felter i sidene, som på de gamle Budal-slirene. Men i Budal var det ikke vanlig med magebelte.
Sveivene i graveringen bør være lett å kjenne igjen på det spesielle "øyet".


Bladstempelet kjenner jeg heller ikke. Bladet har vært ute og blitt pusset opp. Det er neppe det opprinnelige.

Så her har vi en kniv med både knivmakerens og eierens initialer, og med årstall. Da må det vel gå an å finne ut noe om den?


.