25. november 2010
(Endring 18. januar 2011)



Helle Fjellkniven


For en som samler fabrikkproduserte kniver, kan det være morsomt å følge en serie kniver fra start til slutt. Fjellkniven er en sånn serie.

Jeg har tidligere lagt ut en artikkel om Brusletto Trollegg, som jeg mener er den opplagte serien å samle fra Brusletto. Her skal jeg vise Helles populære kniv Fjellkniven, som må være den tilsvarende opplagte serien å samle fra Helle Fabrikker.

Men dette er bare en start. Jeg vet virkelig lite om Fjellkniven. Ikke har jeg noen årstall å komme med for de forskjellige utgavene, og heller ikke en rad gode, typiske eksemplarer som viser utviklingen. Jeg har bare en haug kniver liggende i en pappeske, og de fleste av dem er nokså fæle.

Og det kan vel være bare en fordel for en som vil begynne å samle? Her er det masse å finne ut.


Helle startet sin knivproduksjon i 1932, og som vanlig er det morsomt å finne de tidligste knivene. De kjennes på dette bladstempelet, som kanskje er det første. Iallfall er det veldig tidlig:

S & S HELLE HOLMEDAL SUNNFJORD

Denne stempeldesignen var for lengst tatt i bruk av andre produsenter. Det er likevel ikke usannsynlig at Helle helt i starten hadde et enklere stempel, slik de ofte hadde senere.

Eksemplaret på bildet er det eneste jeg har sett. Det sitter i en kniv som ikke er noen Fjellkniven. Jeg får vise denne og annet samleverdig fra Helle en annen gang.

Eventuelle Helle-samlere der ute: Jeg vil gjerne høre hva dere vet om de aller tidligste knivene.




De to Fjellkniven-modellene


Fjellkniven finnes i to hovedmodeller, begge med samme sliredekor (om vi ser bort fra den i helt nytt design som lages nå).

Modellen til venstre har slire håndsydd med lærstrimmel. Skaftet er i lær og reinshorn, og skaftenden er krum, med kule og sikringsstropp.

Modellen til høyre har slire sydd med lintråd (maskinsøm). Skaftet er rett, laget av lær og aluminium.

Begge ble laget i tre størrelser. Jeg antar at alle varianter er i alle tre størrelser, men det kan vel hende at noen er i bare én.

I svært mange år ble de to modellene laget samtidig. Den med lærstrimmel levde lengst. Jeg vet ikke hvilken av modellene som kom først. Her begynner jeg med den med lærstrimmel.




1. Sydd med lærstrimmel


Kniven øverst på dette bildet, og til venstre på bildet over, er den vi ser aller flest av. Men det finnes en annen og eldre type av samme hovedmodell, som du ser nederst på bildet her, med flatere og bredere skaft.

Kniven med ganske flatt skaft i reinshorn er kanskje den aller eldste typen som ble laget av Fjellkniven, men jeg vet ikke noe sikkert før det dukker opp en med SUNNFJORD i stempelet, og ikke bare HOLMEDAL.

De eldre skaftene er satt sammen av skiver av reinshorn med lær imellom. De nyeste er av lærskiver med en bit reinshorn i hver ende. Og så finnes det diverse varianter mellom disse.


Slira har ennå ikke fått den velkjente dekoren. Nederste del av den er uten dekor. Øverst står det:

FJELLKNIVEN NORGE

Og så er det bilde av noe som ser ut som et fjell, eller kanskje det er en varde. Jeg har bare de to slirene på bildet, og kan ikke se hva det er. Slira til venstre er av stivere lær som stempelet nesten ikke har etterlatt merke i.

Mens alle senere Fjellkniven har et lærinnlegg i sømmen i øvre del av slira (som på knivene fra Geilo), er disse uten. Dette også viser at de er eldre og at de ennå ikke hadde lært hvordan dette burde gjøres.


Det er ulike bladstempler i de tre knivene på bildet over. Det øverste bladet er vanlig laminert, som i senere Fjellkniven og i de aller fleste andre Helle-kniver, mens de to andre bladene er i rustfritt helstål.

Nederste blad mangler produsentnavn. Det står bare RUSTFRITT, men det er ingen tvil om at bladet er fra Helle.







Over til den nyeste typen av denne modellen, den vi ser flest av:


Her er den i tre størrelser, sydd med 7, 8 og 9 sting.

Skaftene kan variere en del i størrelse, for det er mye håndarbeid i disse knivene.












På de tidligere slirene sto det NORGE. Da denne ble laget, var eksporten blitt viktig, så nå står det:

FJELLKNIVEN NORWAY
























Typisk søm, som selvfølgelig måtte gjøres for hånd. Den begynner med ett låsesting oppe og ett nede, og så er det en skjøt som du ser på det venstre bildet, i overkanten av tredje sting nedenfra.


Beltestroppen er festet enten med en solid nagle, til høyre, eller med en splittnagle. Sånt noe kan bidra til å tidsbestemme en kniv. Men da må vi jo først ha noen sikre kniver å gå ut fra, og så må vi selvfølgelig i det hele tatt bry oss om å finne det ut.

Jeg tror jeg nøyer meg med å vite at noen ganger er det gjort sånn og andre ganger sånn. De aller nyeste har alltid naglen som den til høyre på bildet.



Noen bladstempler fra Fjellkniven. Bladstempler er viktige for datering, og her er det sikkert også mulig å få vite nøyaktig hvilke år de forskjellige ble brukt. Jeg har ennå ikke undersøkt dette for Helles tilfelle.

Flere av stemplene finnes i mer enn én størrelse.

Husk at det noen ganger kan hende at en fabrikk fortsatte å bruke et eldre stempel etter at den hadde fått et nyere.

De aller nyeste bladene er av Helles vanlige laminerte, rustfrie stål, mens eldre blader er laminert og ikke rustfrie.




Noen varianter


Her er to eldre varianter av skaftmaterialer. Begge skaft er av lærskiver. Det øverste har et par skiver horn (geitehorn?) i hver ende. Det nederste har reinshorn i endene, og smalere endestykke enn det som kom senere.



Fiskekniv.

Mange fabrikker laget en sånn variant på noen av knivene sine. Noen eiere gjorde det nok også, men på denne Fjellkniven kan bladet være laget sånn på fabrikken, selv om tennene i ryggen er grovt utført.


Fjellkniven ble nok også laget under krigen, og siden det da var lite lær å få tak i, har de kanskje fiberslire.

Her er en sånn. Men den er umerket, og da kan den like gjerne være fra for eksempel B. Knudsen i Trondheim.



Bare se her:






Her er den ved siden av en lærslire med B. Knudsen-stempel. De to fabrikkene laget slirer i så godt som samme design, sydd på samme måte med skjøt midt i sømmen. Jeg tror det var B. Knudsen som tok etter Helle, og ikke omvendt. Jeg tror også at opprinnelsen var i Hol eller på Geilo.

Jeg vet ikke om denne fiberslira her er fra B. Knudsen eller Helle eller andre, poenget er at Helle sannsynligvis laget noe slikt, siden de må ha hatt de samme problemene med å skaffe lær som de andre hadde under krigen. Jeg vil gjerne se den hvis noen har en med original Helle-kniv i.




En amerikaner


En periode hadde også den nye typen Fjellkniven skaft i skiver av reinshorn:












Akkurat dette eksemplaret er laget for et amerikansk firma. Bladet er merket:

R. MURPHY Co. MADE IN NORWAY

Murphy har vært knivprodusent i Massachusetts, USA, helt siden 1850. De laget kniver av svært mange slag, og importerte også en lang rekke kniver, blant annet altså fra Helle. Firmaet eksisterer fremdeles.




2. Sydd med lintråd


Av den andre Fjellkniven-modellen har jeg færre å vise. Den også har vært laget i mange år og i stort antall, og det finnes haugevis av dem, men jeg har få i esken. Jeg har visst ikke brydd meg om å ta dem med hjem.


Jeg tar fram dette bildet igjen, og nå er det den til høyre vi skal se på.














Her er den i tre størrelser. Bladstemplene er de samme som i den andre modellen.

Den eldste av disse ligger øverst, med skaft i reinshornskiver og aluminium.

Den nest øverste, av lær, har fått en annen form på skaftenden.

Den nest nederste er nyere enn den forrige, men nå har den fått en skaftende som ligner mer på den eldste. Denne formen ble beholdt i de senere knivene.

Den nederste har ikke lenger pynteskiver av aluminium. Denne er nyest av de fire.













To slags feste av beltestropp, den eldste til venstre, ser det ut til.

Denne Fjellkniven-modellen finnes det sikkert masse varianter av, jeg har bare ikke sett etter.




Dagens Fjellkniven-modell


Helle lager fremdeles en kniv de kaller Fjellkniven, men der er det lite annet enn navnet som lever. Du kan se den på Helles nettside, her:


http://www.helle.no/products/knives/fjellkniven/

Det er en mer moderne kniv, med blad i den fasongen som bushcraft-folket foretrekker. Den krever også mindre håndarbeid, noe som ikke er til å komme utenom hvis det skal være noen lønnsomhet i dette.

Den nye kniven kom i 1994. Jeg vet ikke hvilket år den gamle modellen ble lagt på hylla, men kanskje i 1993 for eksempel?




Tilføyelse 18. januar 2011


Ole Furuseths bidrag


Det viser seg at knivprodusenten Ole Pedersen Furuseth (1895-1970) på Geilo hadde en finger med i utviklingen av Helle Fjellkniven.


Denne slira var nylig på eBay, og jeg kjøpte den.

Som dere ser, er det en standard Geilo-slire av Furuseths modell. Den er usignert, og mange i Geilo-Hol-området laget dem på denne måten. Men etter å ha sammenlignet en del signerte eksemplarer, er jeg ganske sikker på at akkurat denne er fra Ole Furuseth.








Det overraskende er at den har samme sliredekor som den jeg øverst i denne artikkelen har vist på de tidligste Helle Fjellkniven. En så godt som identisk trykkplate er presset inn i læret, med fjell og skyer og med den samme teksten:

FJELLKNIVEN NORGE

Så da laget altså Furuseth slirer for Helle?

Jeg tror ikke det. Kniven mangler her, men det er tydelig at den har vært av vanlig Geilo-modell, og ikke med flatt Helle-skaft fra deres tidlige periode.

En mulighet er at Helle-brødrene fikk se en slire som denne, at de forsto at her var akkurat det navnet de trengte på knivene sine, og at de kjøpte rettigheter og trykkplate av Ole Furuseth.

Både Ole Pedersen Furuseth og sønnen Nils Juul Furuseth laget trykkplater for andre på Geilo, så hvorfor ikke for Helle?

Helle startet altså i 1932, men jeg vet ikke hvilket år de begynte å lage Fjellkniven. En Furuseth-slire som denne kunne like gjerne vært laget av Nils som av faren Ole, men Nils var født i 1919, og da er den vel litt for tidlig for ham.

Noen av dere har kanskje en sånn slire med original kniv i? Jeg vil gjerne se den, for hvordan er bladet stemplet? Jeg gjetter at det er et vanlig Geilo-stempel.